-
Pompa paliwa
Witam wszystkich użytkowników e32 mam pytanie na które nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Mianowicie mam bunie zagazowana i przyszedł czas na wymianę pompy paliwa:concern:,(chyba to pompa bo auto zaczeło poprostu stopniowo coraz gorzej chodzić na benzynie aż całkowicie przestało przy odpalaniu słuchając jej w bagażniku nic nie słyszałem żeby zaczeła pracować więc obstawiam na pompę) z tym że chciałbym was się poradzić jaki model wybrać na necie są ceny od 60zl do ponad 200zl wiem z doświadczenia że najtańszych nie brać ale i te najdroższe różnie się sprawdzają. Druga sprawa jest to pernamętnie działający nadmuch przy przekręcaniu kluczyka ( mam dwustrefową klime) jak go porusza to przestaje działać chyba że sam ustawię pokrętło w danej pozycji i tez chciałbym się dowiedzieć o co tu chodzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
-
Wydaje mi się, że powinieneś poszukać trochę w starych wątkach. Tematy są znane i było o nich już razy kilka.
-
Tak faktycznie wątków jest sporo ale nie znalazłem konkretów dotyczących marki pompy.
-
Jeżeli masz Boscha za 200 PLN to tylko brać. Ani tych hiszpańskich, nie pamiętam nazwy, ani jakiś MaxGear i podobnych wynalazków.
Jednakże sam jeżdżę teraz na chińskich pompach, ale rajdowych, kupionych w stanach. Bosche do mnie to prawie 1k PLN za jedną (chyba powariowali), a te polecali mi wszyscy znajomi z US i jak na razie są świetne.
-
No ja mam to szczęście w nieszczęściu że posiadam najsłabszy silnik i jednocześnie względnie tani w utrzymaniu od innych montowanych w tym modelu, jesli chodzi o chińskie części to jestem świadomy że robią tam części które się do niczego nie nadają i takie które są też z wyższej półki, ale co do bosha niejestem przekonany bo słyszałem że to już nie to co kiedyś i ich marża nie jest adekwatna do jakości. Mogę za pompę zapłacić 200 zl ale chciałbym aby jakość była adekwatna do ceny .
Pozdrawiam Mateusz
-
kolego zdemontuj starą pompę bo w e32 spotkałem się z 2 rodzajami jedna większa od 2 ale którą masz to trudno tak jednoznacznie odpowiedzieć (dodam od siebie że można dobrać pompe paliwa od Audi są bardzo podobne) pzdr:)
-
Faktycznie przypominam sobie że są dwa typy a o tym że można od audi dobrać nie wiedziałem, niechodzi mi tyle o koszta co o to żeby sie nie wpakować w kiepską jakość bo wtedy będę musiał znowu robić co uważam ze bezsensowne, a co do panela sterującego nadmuchem to co może mu dolegać ?