-
Demontaż chlodnicy e38
prosze o pomoc w demontarzu chlodnicy. e38 728i 2001. konkretnie to chodzi o wymiane wiatraka. odkrecilem wiatrak trzema srubkami od wiskozy i wyjolem z oslona po wielkich bulach, wcale nie bylo prosto. raczej nie ma opsji zalozyc wiatrak z oslona nie domontujac chlodnicy. za ciasno. ale chlodnica wyjsc nie chce. blokuje sie od prawej strony o uchwyt rurek od klimy. czy musze zdjac filtr powietrza? jakas podpowiedz. jutro jade z tym dalej. prosze o jak najwiecej odpowiedzi. po prawej stronie nie moge za cholere sciagnac weza od chlodnicy, sciaglem dopiero przy silniku ale to mnie nie urzadza bo kolanko blokuje sie o filtr jak chce wysunac chlodnice w strone silnika.
-
demontaż chłodnicy w e38 wygląda następująco: wyciągasz filtr powietrza, wyciągasz zawleczki szybkozłączek(polift) i podważasz delikatnie płaskim szerokim śrubokrętem szybkozłączki muszą iść cierpliwości, spuszczasz płyn dolnym wężem chłodnicy i ze zbiorniczka, potem bierzesz klucz 32 zakładasz na wisko i walisz młotkiem w przeciwna stronę jakbyś odkręcał bo jest lewy gwint, czyli stojąc przed autem w stronę filtra powietrza. Za którymś razem musi puścić, wyciągasz wiatrak z wiskiem, odczepiasz osłonę chłodnicy ze zbiorniczkiem trzyma się na 2 kołkach rozporowych od góry i łapkach na dole i po bokach, potem wkładasz płaski śrubokręt w mocowania chłodnicy i podważasz chłodnica jest wolna, trzeba ją lewą stroną odsunąć i manewrować aż wyjdzie. powodzenia
-
no wlasnie i tu wyjsc nie chce. moze wyjdzie jak wyjme filtr pwietrza. a nie ma innego sposobu wymiany wiatraka samego bez wiska?
-
musisz wyciągnąć wisko tak będzie najszybciej
-
niestety ale musialem odkrecic po prawej stronie przewody od chlodzenia plynu wspomagania i oleju. nie wyszla by inaczej. dostalem niestety zly wiatrak i musze czekac na nowy. to moze podpowiedz jak to skladac w jakiej kolejnosci?
-
Przy ściąganiu dobrze jest mieć drugiego kolegę pod autem, idzie o wiele sprawniej :-)
Wysłane z mojego B1-710 przy użyciu Tapatalka
-
Emil co ty piszesz wystarczyło ja pod skosem wyciagnać jedna strona do silnika a druga do pasa przedniego wychodzi bez rozpinania czego kolwiek tylko tam sa zaczepy i trzeba ja najpierw wyjać z nich jesli mowimy o chlodnicy wody bo nie napisales tego a kolejność prosta tak jak rozkladales tak złoż kolega 525d ładnie to zobrazowal.A widać że za bardzo nie wiesz o co chodzi wiec lepiej daj komuś to zrobić taka moja rada bo jeszcze coś uszkodzisz i będzie trzeba kilka stowek na nowa wydac