-
e38 740i wymiana plynow
Witam. Kupilem Bmw e38 740i 2001r. Chce wymienic olej w silniku, skrzyni + filtr. Nie wiem jaki olej byl zalewany wczesniej. Jaki olej zalac do silnika a jaki do skrzyni biegow ? Jakiej firmy wybrac filtr do skrzyni biegow ?. Z tego co wiem to w misce od skrzyni sa magnesy. Czy warto kupywac nowa srube spustowa i magnesy ? Czy warto je wymienic na nowe np magnesy neodymowe ktore silnie by przyciagaly opilki ;D. Przebieg auta to 153000tys km. ? Pozdrawiam wszystkich i licze na odp
-
Silnik Mobil NewLife 0W40 lub Valvoline 5W40 MaxLife, filtr oleju silnikowego Mann.
Skrzynia olej Mobil LT71141, filtr Filtran
-
Dziekuje za odpowiedz. A co myslisz na temat kupienia i wrzucenia do miski od skrzyni biegow magnesow neodymowych ?
-
Można spróbować, ale osobi¶cie bym w tym kierunku nie szedł :)
A propos neodymowy wsadziłem do zbiorniczka wspomagania i co kilka tygodni go czyszczę i funkcję swoj± spełnia :)
-
Nigdy nie mialem w reku magnesu neodymowego ale z tego co slyszalem ma bardzo duza sile przyciagania. Jestem ciekaw czy np 2 takie http://allegro.pl/magnes-neodymowy-1...152219653.html magnesy w misce nie zakloca dzialania plyty sterujacej lub jakis zaworkow w skrzyni...
-
To s± mocne magnesy, niektórzy stosowali i stosuj± je do liczników w gospodarstwie domowym ;)
Odpu¶ciłbym je.
-
Rozumiem ;). W swojej e38 2001 mam silnik 4.4 na vanosie z tego co wiem. Czy w tym motorze tez warto zdjac miske w silniku i sprawdzic dokrecenie srub pompy olejowej ?
-