-
akumulator
Witam, może ktoś wie ? mam czasem problem z odpaleniem auta , po przekreceniu kluczyka nic się nie dzieje ,cisza i po ok. 30 minutach nagle odpala , miałem tak nawet jak byłem w drodze i musiałem zaholować auto do najbliższego warsztatu gdzie robili mi rozrusznik , miało być OK, ale ponownie nie raz nie odpalał .Zmierzyłem kiedys napiecie na tym górnym akumul . i było 11,5 V - czy to może być wina tego akumulatora ? myslę żę to on może odcina rozruch jak jest slaby ten górny akumul. dodam że ten akumul. do rozruchu jest dobry . Jezeli mam wymienić ten górny akumul. to słyszałem że powinien byc tam jakis tzw. trakcyjny a nie zwykly ? Z góry dziekuję za odpowiedż .
-
Na pewno nie zaszkodzi, jak go najpierw naładujesz prostownikiem. Napięcie sprawnego aku powinno utrzymywać się powyżej 12 V, a tuż po naładowaniu nawet 14. Możesz mieć słabe ładowanie lub używasz wielu odbiorników prądu (albo masz gdzieś zwarcie), co nie pozwala na doładowanie aku w czasie jazdy.
Jeśli tuż po naładowaniu problem się powtórzy, a napięcie będzie prawidłowe, szukaj przyczyny w rozruszniku.
-
Rozrusznik jest OK, pisałem, pyt. jest czy to nieodpalanie to wina akumlatora górnego ? i czy powinien być akumulator górny tzw. trakcyjny ?
-
Elooo kilka dni temu pisałem o tym w moim poście zapraszam do lektury :)
http://7er.pl/showthread.php/36527-7...by%C4%87-Ile-V
-
Witam, bardzo Was proszę o pomoc...niedawno kupiłem e38 750il....wczoraj w niej grzebałem...tzn...przy światłach ( wymieniałem żarówki)...wymieniałem wkłady lusterek i często włączałem zapłon ale bez odpalania...dziś chciałem odpalić auto i się trochę przestraszyłem....auto nie odpala...zamiast tego słyszę dziwne moce jakby prychnięcia lub stuki ( rozrusznik?)....świecą się kontrolki....oraz dochodzi z tyłu dziwne wycie...przygasają światła wewnątrz...dodam że mam tylko jeden akumulator w aucie 110ah nie mam tego mniejszego....a chyba być musi??....moje pytanie brzmi czy te oznaki wskazują na rozładowany akumulator?...bardzo proszę o pomoc raz jeszcze...
-
zartujesz ? wez akumulator naladuj...
-
Podłącz aku do prostownika na noc i rano będzie gitara.
Najlepiej jakiś prostownik z funkcją podtrzymywania po naładowaniu, żeby nie uszkodzić akumulatora.
-
Dzięki za szybką odpowiedź....jak nie skombinuje prostownika to rozruch awaryjny na kablach...jeszcze jedno pytanie...ten drugi mniejszy akumulator jest konieczny w 750iL ? Bo jeśli tak lub nawet raczej tak to od razu zakupie...
-
Ostatnio jeżdżę głównie krótkie odcinki po 5-6 km. Czy jest jakieś ostrzeżenie w e38 jakby akumulator sie kończył i sie na wyswietlaczu wyświetli czy po prostu zwyczajnie pewnego pięknego dnia moze nie odpalić? Pali normalnie, choć z wyraźnie większym oporem niz normalnie jak były + temperatury
-
W e38 nie ma ostrzeżenia (niestety), jak masz możliwość to podładuj sobie aku przez noc.