e65 760 v12 n73 wyciek p³ynu ch³odniczego rurka pomiêdzy g³owicami MASAKRA
Wczoraj zauwa¿y³em wyciek tj kropki p³ynu na parkingu mojej firmy z bmw 760, postanowi³em o tym wspomnieæ i za³o¿yæ nowy post gdy¿ jest to podejrzewam pierwszy przypadek w tym silniku na forum.
To i¿ jestem pedantyczny je¶li chodzi o stan techniczny samochodów które posiadam nie da³o mi to spokoju , wiêc dzis rano wymontowa³em najpierw ca³e podszybie i os³ony przy ¶cianie grodziowej bo w³asnie z tamt±d jest wyciek, po czym dalej nic nie widac.
Nastêpnie trzeba by³o wyci±gn±c kolektor ss±cy no i kolejno listwy paliwa .
Wyciek jest spod pokrywy kana³u wodnego pomiêdzy glowicami a pod tym znajduje sie rurka wodna.
Maj±c ju¿ tyle zdemontowane nie pozostalo nic innego tylko dzia³aæ dalej. Robota rozpocze³a sie o 10 tej dzisiejszego dnia a rurke mia³em w rêkach o 18 tej.
Jak to w e65 bez wzglêdu na typ silnika je¶li chodzi o benzyne te same problemy.
Przy okazji zostan± usuniête wycieki ze wspomagania oraz z przewodów oleju silnika. Mam zamiar usun±æ niechlujstwo krakowskich mechaników którzy firmuj± sie jako nieautoryzowany serwis bmw w dzielnicy na b³oniach. Kupuj±c ten pojazd w³a¶ciciel zapewnia³ mnie ze nikt tam nie zagl±da³ od nowosci ale po demonta¿u kolektorów ss±cych znalaz³a sie zagubiona przez partaczy ¶ruba na klucz 13 tke która nie mia³a mo¿liwosci przeleciec przez kolektor od góry.
Je¶li wszystko bedzie przebiega³o zgodnie z planem ( dostêpno¶c czesci w Aso) samochód w pi±tek bedzie jak nowonarodzony.
przys³owie sie sprawdza "polak potrafi" i jak sobie sam nie zrobisz to nigdy nie bedzie dobrze.