Problem z hamulcami E32 - bicie podczas hamowania
Witam. Mam taki problem : odkąd pamiętam podczas hamowania występowało lekkie bicie prawie nie zauważalne nie przeszkadzało mi to wcześniej. dzisiaj musiałem zmienić klocki ponieważ stare starły się prawie na zero już, i po wymianie jest dużo gorzej z ok 90km/h hamując gwałtownie trzęsie całym przodem i kierownica mocno drga. Pewnie tarcze się kończą(przymierzałem się do wymiany na wiosnę) ale miałem nadzieje że jeszcze jakoś przejezde Moje pytanie dlaczego na nowych klockach tak bardzo odczuwalne są drgania a na starych było ok. Dodam że na nowych przejechałem dziś ok 50km i nie widać poprawy. Czy jest szansa że z czasem klocki się dotrą i będzie to mniej odczuwalne czy czeka mnie bezwzględnie wymiana tarcz? Pozdrawiam serdecznie
Re: Problem z hamulcami E32 - bicie podczas hamowania
Cytat:
Zamieszczone przez wilk9585
Witam. Mam taki problem : odkąd pamiętam podczas hamowania występowało lekkie bicie prawie nie zauważalne nie przeszkadzało mi to wcześniej. dzisiaj musiałem zmienić klocki ponieważ stare starły się prawie na zero już, i po wymianie jest dużo gorzej z ok 90km/h hamując gwałtownie trzęsie całym przodem i kierownica mocno drga. Pewnie tarcze się kończą(przymierzałem się do wymiany na wiosnę) ale miałem nadzieje że jeszcze jakoś przejezde Moje pytanie dlaczego na nowych klockach tak bardzo odczuwalne są drgania a na starych było ok. Dodam że na nowych przejechałem dziś ok 50km i nie widać poprawy. Czy jest szansa że z czasem klocki się dotrą i będzie to mniej odczuwalne czy czeka mnie bezwzględnie wymiana tarcz? Pozdrawiam serdecznie
tarcze to nietaki wielki wydatek, jak juz 2 komplety wywalilem bo pokrzywilem w przeciagu roku, a do konca tarcz to wystarczy zmierzyc ich grubosc i tyle, jak ponizej min wytedy wymienialy, jak krzywe to tez, sprawdz czy jak delikatnie naciskasz to czy bardziej bije niz gdy mocniej naciskasz pedal, sprawdz czy na rozgrzanych hamulcach bardziej telepie niz na zimnych, i na koniec dodam ze u ojca bilo w czasie hamowania, wymienilem tarcze, przestalo, po miesiacu wywalilo jedna tacze, zareklamowalem, zalozylem, znowu dobrze, po miesiacu ponownie, zdjalem tarcze, ze byly nowe zanioslem do przetoczenia, okazaly sie proste, zalozylem. dalej bije, wyminilem piaste, dalej bije, zmienilem 2 proste wachacze i tuleje w wygietych wachaczach i wkoncu przestalo, wiec jest duuuuuuzo do sprawdzenia