e65 760 v12 na jakim olejem powinien być zalany silnik? przebieg 240tys km
obecnie mam olej mobil 5w30, problem polega na tym ze to tzw woda, niby taki stosuje sie do tych silników lecz przebieg jak napisalem jest nie maly i samochod stojąc na wolnych ok min 20-30 minut zaczyna puszczac delikatnie dyma niebieskiego. Wymienilem odmy oraz podstawowe elementy, poprawa jest ale nie został osiągnięty cel jaki sobie postawilem, ma byc zero kopcowania.
Byłem u wielu fachowców typy serwis aso bavaria katowice , czy też piórkowski wojkowice, jedni mowia 0w40 (bavaria) , piórkowski 10w60tws ,
tws stosuje sie do mpower i dla mnie to zagadka bo boje sie ze jak wleje taki olej to zatre motor ale napewno przestanie kopcowac bo jest gestszy.
Nie obstawiam uszczelniaczy bo sprawdzilem podstawowe prawdopodobienstwa tego i jest ok. Jestem pewien ze to sprawa olejowa. Uprzedzam na przyszlosc ze bzdury typu uszczelniacze zostaly przezemnie zdiagnozowane w odpowiedni sposób
Czy jest tu jakiś posiadacz 760 tki ktory moze mi podopowiedziec na jakim jezdzi oleju i jaki ma przebieg ?? oraz czy ktos mial cos podobnego w konkretnym modelu e65 v12 ?