Wyciek oleju M30B35 czujnik ciśnienia oleju
Hej. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że samochód zostawia plamy oleju, im mocniej szalałem tym większe plamy, wiadomo.
Lekko posr... pojechałem do dwóch warsztatów na oględziny i oczywiście diagnoza - simer do wymiany - robocizna 1000 zł i oczywiście 100% trafności diagnozy.
Z tematem postanowiłem się przespać, w między czasie wpadł w ręce nowy mechanizm wycieraczek - postanowiłem go wymienić ( 5h ) i przy rozbieraniu ukazał mi się czujnik ciśnienia oleju, cała wtyczka dosłownie pływała w oleju, po jej wyciągnięciu w samym czujniku znajdował się olej - widocznie z racji wieku ten plastik w środku zaczął przepuszczać i stąd z góry wszystko leciało jak po rynnie dosłownie i zbierało się właśnie w okolicach simeru.
Tak więc jeśli zostawiacie plamy i macie możliwość wsadzenia łapki pod zbiorniczek wyrównawczy i sprawdzenia czujnika ( do demontażu trzeba odgiąć zbiorniczek wyrównawczy plus wiązka ze ścianki żeby mieć łatwiejszy dostęp ) to zacznijcie od tego, może akurat będzie to tylko czujnik, a nie tak poważna robota.
Koszt około 30 zł plus 4 browary ( cena browara w zależności od zapotrzebowania ).
Może to nieskładnie opisałem, ale jak ktoś grzebie przy silniki, to się dogrzebie :)