-
rozładowany akumulator
Witam , dzisiaj padł mi akumulator po dwóch dniach bez jeżdżenia kiedyś miałem taki sam problem ale ustąpił. Jeździłem 5 miesięcy zrobiłem około 3tyś km, odpalał na -17 stopniach , a teraz... nic. Więc albo coś bierze lewy prąd albo alternator... Jaki powinien być prawidłowy pobór prądu przy wyłączonym silniku bez włączonego alarmu?
-
Jeśli akumulator ma np. 48Ah to pobór prądu 1A rozładuje go w dwa dni. 7A poboru rozładowywało prawie do zera w 3 godziny.
-
mierzyłem teraz pobór prądu wyszlo 0.07A hmm... a aku to 72Ah
Jutro postaram się zobaczyć jakie ładowanie daje alternator, jakie ładowanie powinno być przy prawidłowo działającym alternatorze? dodam ,że mam silniejsze zasilanie prądem.
-
0.07A to dobrze jest. 14,4V powinno ładować książkowo.
-
Sprawdź krańcówki w ryglach drzwi - przypatrz się, czy któryś z rygli nie jest pęknięty.
-
U mnie aku padało gdy miałem zwarcie na kablach do radia. Możesz też sprawdzić czy po zamknięciu gaśnie centralka do sterowania szybami, powinna zgasnąć po paru minutach.
-
gaśnie jakoś po około 50sekundach od zamknięcia auta ale jak złapie za klamkę podświetla się delikatnie mocniej (przed upływem tych 50sekund), później zobaczę te rygle, i ładowanie alternatora.
-
Żeby nie zapalały się lampki bo pociągnięciu za klamkę, należy ustawić przełącznik oświetlenia wnętrza na podsufitce w środkowej pozycji.
-
zawsze mam ustawione w środkowej pozycji... ale podświetla się tylko ten panel od sterowania szyb, i to delikatnie mocniej
-
A czy jak otworzysz auto z pilota to wszystkie lampki wew się zapalają / po zamknięciu gasną ?