-
alternator, ładowanie
Panowie, jaka jest poprawna wartość ładowania?
W ukrytym menu pokazuje stale 14,8-14,9V. Miernikiem na akumulatorze 15,05V.
Wymienilem Regulator napięcia na oryginalny BMW za 500zl (brak zamiennikow ;/ ) i nic się nie zmieniło.
Jakie macie ładowanie u siebie?
730d 06r, 230tyś km.
-
Gizmo mamy takie same Bunie :-) i takie samo ładowanie (to w ukrytym menu) jest ono jak najbardziej prawidłowe. Na aku nigdy nie sprawdzałem.
Ps: czemu zmieniałeś regulator...?
-
Przy okazji wymiany czegos innego mechanik zrył mi łep, ze ładowanie jest za wysokie i ze zaraz sie akumulator zagotuje.
Mam pojedyncze strzały z głośnika przy odpaleniu auta i sam sobie dopowiedzialem ze pewnie przez to. Tu winowajca pewnie jednak Logic7...
-
Witam, ładowanie nigdy nie powinno przekroczyć 15v na akumulatorze , miałem podobny przypadek w e65 730d , miałem ładowanie ponad 15v i elektryka w samochodzie wariowała (kontrolki, błędy, nawet potrafił samochód zgasnąć na środku drogi) pomogła wymiana regulatora napięcia na nowy Valeo , po wymianie ładowanie było na poziomie 14,5 .
-
Jaro_alfa tez robił regulator i ma identyczne ładowanie więc raczej wszystko OK.
-
Co prawda mam 730d z 2003r, ale tez jestem po zmianie regulatora na nowy. Mam to samo ładowanie :)
-
Odpowiedź jest prosta nie mierz napięcia w komorze silnika tylko przy akumulatorze i będzie ok miałem to samo