-
błąd termostatu
Witam, po podłączeniu pod INPE wyskoczyło mi błąd termostatu nie da sie go usunąć, czy musze wymienić skoro wszytko jest w porządku? nie grzeje sie szybko sie nagrzewa? Drugi mój problem taki ze na kmpie na 6 i 7 świecy daje za bogata mieszankę, duza różnica jest od innych, co może być powodem? świece są nowe uszczelki pod kolektorem wymienione. czy moze to spowodować jakies gorsze objawy?
-
Raczylbys podac o jakim dokladnie aucie piszesz?? Bo 6 i 7 cylinder to napewno nie bedzie E36 ktore masz wpisane jako swoje auto
-
przepraszem mówimy i BMW e38 3.5 v8 97r.
-
Sprawdź kostkę która jest wpięta w czujnik umieszczony w Twoim termostacie...i styk który z niego wychodzi.
-
nawet nie wiem gdzie on sie znajduje:(
-
Z przodu silnika pod przepustnicą, jeżeli nie potrafisz samodzielnie odszukać tego elementu osprzętu silnika podjedz do jakiego kolwiek warsztatu i poproś o pomoc. Kolego na logikę do termostatu dochodzą dwa węże... w moim prymitywnym rysunku znaki (równa się to węże a symbol numeryczny 0 to termostat idąc tym tropem->
====0===
-
Cześć,
IMHO, jeśli sprawdzałeś INPA i wywnioskowałeś, że na cylindrze 6 i 7 masz za bogatą mieszankę to najprawdopodobniej jesteś w błędzie.
Pewnie sprawdziłeś parametr znajdujący się pod przyciskiem F6 o nazwie smoothness, czyli gładkość w wolnym tłumaczeniu.
Nie informuje on o składzie mieszanki ale o tym czy spalanie na danym cylindrze przebiega prawidłowo, im wyższy wynik tym większą nierównomierność biegu wprowadza dany cylinder - czyli na przykład wypadają na nim zapłony, ale co może być tego przyczyną to już całkowicie oddzielna kwestia.
Na wypadaniu i nierównej pracy V8 to chyba niejeden na tym forum zęby zjadł... jeśli piszesz, że uszczelki miałeś wymienione to już jakaś część sukcesu.
Myślę, że w pierwszej kolejności powinieneś rzucić trochę danych z INPY żeby ktoś mógł Ci pomóc, a mianowicie:
- wszystkie kody błędów centralki silnika + zrzuty ekranu z trzech stron "analog values" ze szczególnym uwzględnieniem adaptacji
- wykasować wszystkie kody i adaptacje, zrobić 50 km i wrzucić ponownie, żeby zobaczyć co się zmienia (nie wiem czy po wymianie uszczelek kasowali Ci adaptacje)
Wtedy być może uda się coś Ci doradzić.