-
webasto
witam mam takie pytanie czy mozna wgrac w idrive funkcje ustawiania webasto lub dokupic pilot?? poniewaz nie mam takich opcji ale webasco mam jak chyba kazdy diesel...no i mam opcje Rest...nie kumpel mi o tym dopiero powiedzial....wlacza sie jak sie gdzies idzie na chwile czy do sklepu itd i podobno webasto grzeje przez 15-20 min on dokladnie nie wiedzial....wiec jezeli jest juz to webasto to moze moge te opcje rozszerzyc??
-
-
no cos tam jest ale nie do konca mnie to uzadza.....:/ jak by ktos potrafil odpowiedziec na moje pytania to bede wdzieczny....
-
Webasto masz, ale pewnie tylko dogrzewanie silnika jeśli chcesz mieć postojowe to musisz troszkę przerobić dodać pompkę wody, rurkę zresztą w tym linku jest szczegółowo opisane i wiadomo na końcu zakodować. Pilota możesz sobie też dokupić i wtedy wszystko będzie działać bez problemu.
-
no ok rozumiem dogrzewanie silnika tak ale ta opcja rest dogrzewa srodek jak opcja webasto postojowe. zatrzymuje sie gasze auto wlaczam rest i zaczyna webasto grzac mi srodek normalnie zamykam auto i tak grzeje prze kilkanascie minut wiec to jest chyba to samo na chlopski rozum jezeli dziala poprzez wlaczenie przyciskiem to czemu nie mozna zmienic w kompie czy dodac jakiejs opcji zeby mozna bylo ustawiac godziny i wlaczac pilotem......podsumowujac to mam postojowe tylko wlaczane manualnie przyciskiem....a wydaje mi sie ze to kwestia przeprogramowania....a nie jakis tam przerobek...
-
podkreslam, ze moze jestem w bledzie, ale cos mi sie kojarzy ze REST to byla funkcja Reszty Zapasu Ciepla - czyli mozna go bylo uzywac wtedy gdy silnik byl juz rozgrzany wcześniejszą jazdą i czlowiek zatrzymywal sie np. przed przejazdem kolejowym, gasil silnik i wlaczal sobie wtedy ogrzewanie korzystajac z reszty ciepla ktore juz bylo nagromadzone.
Webasto natomiast ogrzewa wnetrze auta od poczatku bez wzgledu na to czy silnik byl cieply, czy zimny od kilkudniowego stania na parkingu.
Cos mi sie zdaje ze u kolegi przeprogramowujac ustawienia komputera to i tak z petardy sie nie zrobi bomby. Kolega ohara5 pisal cos, ze trzeba dokupic pare klamotow zeby bylo prawdziwe webasto i na moj rozum to ma sens.
-
Zgadza się, właśnie reset to jest zapas ciepła.
-
aha to juz kumam po co ta pompa i te inne przerobki...dzieki za oswiecenie :)