-
Buczenie....
Witam chłopaki na początek Wszystkiego Dobrego w Nowym roku 2014.
Od samego początku kiedy kupiłem auto buczenie cały czas występowało postanowiłem tym się zająć.
BMW E65 3.0D 218 km.
Objawy:
Przy skręcaniu w prawo słychać buczenie przy prędkości 20-30km w momencie kiedy dodam lekko gaz. Taki same objawy występują jak jedzie się prosto w okolicach 20-30 km przy większych prędkościach cisza. Co to może być?
Próbowałem nagrać ale nie słychać dźwięku. Dźwięk przypomina buczenie jak byśmy szklankę przystawili do ust zamknęli szczelnie i wydawalibyśmy z siebie ,,buuuuuuuuu,, bardziej basiste. Inaczej nie potrafię wytłumaczyć. :)
-
Sprawdź stan płynu od wspomagania, bo to prawdopodobnie jest przyczyną. Przy skręcie w lewo nie buczy?
-
Wydaje mi się jak by był za mały stan to został by o tym odpowiednio poinformowany ;)
-
Ale komunikat sie wyświetli jak juz jest bardzo mało hmm a moze to po prostu opony ? Kolega sie moją przejechał kawałek i mi powiedział, że łozyska mam do wymiany, ale potem ja przyspieszyłem i im szybciej tym ciszej, a ze mam dwa kpl opon to wiem że to one wydają taki dźwięki:)
-
Delikatnie wyząbkowane obony dają podobny dźwięk do łożyska...
-
Płyn na pewno nie, byłbym poinformowany przez komputer. Opony też nie bo tam samo się działo przy oponach letnich i tak samo przy oponach zimowych które kupiłem nie tak dawno. Na pewno część mechaniczna ale co....
P.S Tuczi przy skręcie w prawo i trzymając kierownicę w prawo nawet lekko obróconą słychać mocniejsze buczenie natomiast jadąc na wprost rzadko i ciszej. Skręcając w lewo nie ma zjawiska. Dzieję się to zawsze po lekkim wcisnięciu gazu i puszczeniu gazu przy prędkości 20-30 km/h dokładnie przy ruszaniu.
-
Przyczyną buczenia nie zawsze musi być niski stan. U mnie kiedyś wąż się zagiął i nie było cyrkulacji płynu i też pompa buczała.
Czyli jak rozumiem, u ciebie nie ma możliwości zlokalizowania tego na warsztacie, więc pewnie czeka cię żmudne wymienianie elementów: pasek, rolka i co tam jeszcze po drodze w E65 występuje ;)
-
Ojjj z tymi warsztatami jest różnie uwierz mi wiele rzeczy sam naprawiłem dzięki BMW 7 Klub Polska. Wolałbym nie oddawać auta w czyjeś ręce bo jeszcze coś spartaczą to też chodzi o pieniążki. Poczekamy na pomysły forumowiczów...aczkolwiek sprawdzę tą pompę wspomagania kierownicy może jednak to ona się odzywa. Błędów w INpie nie ma na temat pompy itp
Dźwięki tego typu tylko bez trzasków od 10 sekundy : http://www.youtube.com/watch?v=zyy5PDbox6U#t=36
-
Buczenie? U mnie w domu jak jakieś buczenie się pojawia to zazwyczaj wystarczy męska rozmowa ewentualnie jakiś "lajcik" :tape2::D
Wszystkiego dobrego w Nowym 2014 :)
-
Witam tak jak autor nie na widzę zostawiać samochodu wszystko sam robię i tutaj szukam i na internecie człowiek zawsze się czegoś dowie co jest później pomocne:)zlokalizuj dźwięk i będziesz miał sprawce oczywiście nie mam na myśli małżonki :P Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014