[mechanika] Dziwna praca silnika M60B30
Witam
Sprawa ma sie nastepująco , poczytałem troche o bolączkach M60tek i mam kilka
pytan poniewaz wydaje mi sie ze następuje reakcja łancuchowa czego efektem jest
pływanie obrotów.
Aha e32 jezdze od prawie 3 miesiecy i dopiero przyzwyczajam sie do auta ale co mnie
zaniepokoiło :
Do tej pory tego nie było ale pojawiły sie takie dosc ciche jakby stukniecia w silniku
trudno to opisac ale szukam potwierdzenia poniewaz przegladnełem kilka tematów
o odmach i o tym ze mogą one zalewac swiece olejem stad moje pytanie czy V8 z
"zalanymi" swiecami bedzie pracował na troche nizszych obrotach czy zgasnie
wg mnie cylinderków jest wystarczajaco zeby pokrecił ale chciałbym sie upewnic
Kolejna sprawa to pojawiły sie przy jezdzie na gazie takie dziwne jakby mini wystrzały
gazu (na codzien jezdze pracoVWozem z instalacja nie sekwencyjna i wiem jak wyglada
normalny strzał gazu) natomiast tutaj sa ewidentnie takie mini wystrzaliki co moze wg
mnie byc pochodną tych zalewanych olejem swiec czyli w rezultacie odmy co wiecej te
wystrzaliki słychac w tylnej czesci silnika czyli przy szybie i dzieje sie to tylko przy
raptownym przyspieszaniu w zakresie obrotów miedzy 2 a 3,5tys obrotów.
Przy benzynie tego nie ma a jedynie lekki spadek przyspieszenia w porównaniu do tego
jak zbierała sie na poczatku po zakupie (byc moze to subiektywna ocena mocy bo wiadomo
apetyt rosnie w miare jedzenia).
W poniedziałek odbieram uszczelke od miski i zabieram sie za kontrole srubek w pompie
oleju i jak sie wyrobie to umowiłem sie tez na wymienie filtrów gazu z tego co mowił
poprzedni wlasciciel to wymienił jedynie filtry fazy ciekłej a do wymiany zostały fazy lotnej
albo odwrotnie i tak sie zastanawiam czy to moze miec jakis posredni wpływ na te
wystrzaliki czy jednak bardziej prawdopodobna jest ta odma.
Z góry dzieki za wszelkie sugestie :)