-
E65 Benzyna czy Diesel?
Witam,
Nie wiem czy to odpowiedni dzial na moje pytanie - jesli nie to prosze admina o przeniesienie.
Za jakies 5 miesiecy bede zmienial samochod wlasnie na E65. Czytalem juz sporo o silnikach i sklaniam sie ku benzynie 3.0 albo 3.5. Jak wyglada porownanie tych dwoch jednostek? Awaryjnosc itd.
Jak z drugiej strony wyglada sprawa z dieslami? Obecnie mam ON silnik w Audi i jakos nie jestem w nim zakochany...
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!
-
Awaryjnoś tak jak wszędzie w samochodach używanych. Jak trafisz na dobrze eksploatowany egzemplarz to powinno być dobrze, ale to też nie warunek. Widzę, że mniejszą pojemnością szukasz oszczędności, ale np w benzynie to nie ma sensu bo 4.4 pali niedużo więcej a osiągi są mocno odczuwalne na + oczywiście.
Jaki masz motor w tym Audi? Może czas na PB tym razem ;)
-
W Audi mam 2.0 TDI i mul straszny. Co do ON to wiadomo lubi wieksze trasy a ja do pracy mam 10 km (nawe sie nie zagrzeje) i jedyne naprawde dlugie dystanse to robie UK - PL raz do roku wiec w moim przypadku ON sie nie kalkuluje.
Co do wiekszej pojemnosci to nastepna sprawa to koszt ubezpieczenia i podatek drogowy ktory rosnie dosc znacznie powyzej 4 litrow...
Nie martwi mnie spalanie bo zdaje sobie sprawe ze maluch to nie jest...
-
Jak szukasz PB to raczej 745 lub 750
Odpuść 760 bo skomplikowany motor, awaryjny a koszty utrzymania, tankowania i serwisu spore
730 - bardzo mało popularne,
735 - hmm wolał bym 745 osobiście
Jak szukasz diesla - choć osobiście odradzam to 730d odpuść 740d bo koszty napraw wręcz horendalne
Ja wole PB, bo i tańszy w utrzymaniu i naprawach a i samo paliwo porównywalne cenowo więc nie widzę sensu zakupu diesla, zwłaszcza że w roku robię maks 15 tys km
Ale wybór należy do Ciebie
-
730 w PB sa bardzo popularne w UK , nie tak na kontynencie. A co powiesz o tym silniku? Ogolnie bardzo duzo jest wlasnie jednostek 730i i 735i.
-
Widze ze jesteś z UK a tam jest więcej 730i.
Adasio napisał ze mało popularne a ja bym powiedział ze bardzo rzadkie.
Ten silnik jest na pewno mniej skomplikowany niż N62 czyli 735i, 740i, 745i i 750 i.
Te silniki wychodziły już w słabszej wersji w e38 - 728 i później w np. e39 jako 730i.
Ten silnik w połączeniu z LPG byłby najtańszą opcja w e65.
Gdyby były bardziej dostępne np. w DE na pewno bym taki miał pod domem do poruszania się na codzien żeby nie odpalać na krótkie trasy 745i.
Ten silnik to rzędowa 6tka.
-
Wlasnie o tym pisalem ze sa bardzo popularne w UK. Zastanawiam sie wlasnie nad tym motrem bardzo powaznie. Co do LPG to nie wchodzi w rachube ze wzgledu na mala liczbe stacji ktora obsluguje takie instalacje...
-
Ja bym ten silnik jak najbardziej polecał.
Wedlug mnie to najmniej awaryjna jednostka a do tego bardzo oszczędna.
Nie jest demonem mocy ale na pewno w e65 daje rade.
-
W porownaniu do mojego obecnego 2.0 ON i tak bedzie skokiem jakosciowym :)
-
Jak Audi 2.0 diesel jest Ci mega mułowaty to kupuj wyłącznie 745 albo wyżej..