-
[mechanika] dziwne stuki
od pewnego czasu w momencie zapalania i gaszenia silnika, slysze dziwny metaliczny stukot. Co to mo¿e byc?
Wymienilem jedna poduszke pod silnikiem, druga wygladala spoko, poduszki skrzyni tez wygladaja ok.
Pali normalnie wszystko jest ok, acha tylko wydaje mi sie ze przyniskich obrotach jest glosniejszy
-
Sprawdz t³umiki i katalizatory i ich os³ony. To lubi wydawac takie metaliczny odg³os.
-
czasami taki dzwiek wydaja lozyska przy zapalaniu krecisz wszystkim tym z czym polaczony jest alternator czyli sprawdzalternator sprezarke klimy i wszystko co sie obraca na pasku klinowym zobacz tez naciag rorzadu zeby przypadkiem lancuch juz nie byl tak luzny ze trze ci poobudowie.
pozdrawiam
-
dzieki
ale z tym lancuchem to sie troszeczke przerazilem, jest jakis sposob zeby sprawdzic czy jest luzny?, czy podczas jazdy sa jakies objawy luznego lancucha?bo ja te dzwieki mam tylko przy zapalaniu i gaszeniu i to nie za kazdym razem.
-
³ancuch by³oby s³ychac ca³y czas- tak rzêzi.
-
tyle ze przy wyzszych obrotach bedzie go silnik zagluszal i mozesz nie rozruznic odglosow a przy niskich obrotach bedzie wyrazniejszy posprawdzaj to nie jest duzo roboty mozesz pasek klinowy na zimnym silniku zrzucic zapalic jak nie bedzie tegoodglosu tzn ze cos rzezi co napedza pasek klinowy, lancuch naciag sprawdzisz za grosze w jakims warsztacie.
-
heh stuki - temat rzeka :)
1. cos mi stuka³o z przodu - no by³o troszkê luzów to posz³y wszystkie tuleje w wachaczach i ca³y uk³ad kierowniczy bez maglownicy bo jak robiæ to po ca³o¶ci bo po co za miesi±c 2 raz wyci±gaæ to samo no i oczywi¶cie stuk zosta³ 50 mechaników matrzy³o i oczy bo co to ehhh z piwkiem i lewarkiem w gara¿u znalaz³em metalowe os³ony katalizatorów .. i tu stukanie znikne³o ..
2. mistrz monter lakiernik czy inny b³azen zostawi³ w "masce" !!!! jak±¶ nakrêtkê hehe i przy otwieraniu mogê palcem za ni± jezdziæ i nied³ugo bêdzie reporta¿ jak rozpruæ maskê ze wszystkiego :)
3. ¶rodek to kraina marzeñ - jak kto¶ kiedys dotkn±³ plastików - 100% szans na piszczenie - uniwersalna do walki jest g±bka :) w suficie piszczy plastikowa obudowa silnika od szybra - wyci±gasz lampke i plastik od sterowania szybrem i po wszystkim jakie¶ 5 minut pracy w 2 strony , schowek te¿ ma swój ¶wiat i swoje kredki cxzasami mi piszcze ale jako¶ nie mam narazie chêci na walkê z nim ale zapowiada siê ciê¿ko bo jest przesuniêty w stronê drzwi
4. delikatne stukanie jakby z progu - to czêsto plastik od fotela (one maj± du¿e tendencje do ³amania siê jak sie na nich siada bokiem) poprostu odchyla siê i stuka o przyciski od elektrycznego ¶migania fotelem ...
i tyle narazie mia³em wra¿eñ