Witam kupiłem nie dawno e65 i pękła mi taśma kierownicy. Ktoś mi tam mówił że jak będę wymieniał to muszę zkodować ją z numerem VIN czy to prawda? Jaki jest koszt wymiany? Pozdrawiam Seba
Wersja do druku
Witam kupiłem nie dawno e65 i pękła mi taśma kierownicy. Ktoś mi tam mówił że jak będę wymieniał to muszę zkodować ją z numerem VIN czy to prawda? Jaki jest koszt wymiany? Pozdrawiam Seba
Wg mnie, będziesz musiał zakodować by wszystko działało.
Co do kosztów nie wiem :noidea:
W ogóle to pierwsze słyszę że taśmę się koduje z VIN no ale nie wiem :(
A wg mnie nic nie będziesz musiał kodować.
Piszę to na przykładzie wymiany całego pająka razem z taśmą, co prawda w e90, ale taśmy nie musiałem kodować.
A jak zatem z kalibracja kąta skrętu?
czy nowa taśma od razu z automatu nam to zaakceptuje czy właśnie potrzebuje kodowania?
Ok, źle zrozumiałem słowo kodowanie.
Zasugerowałem się informacją w pierwszym poście na temat wkodowania nowej taśmy w VIN.
Naturalnie masz rację jeżeli chodzi o kalibrację kąta skrętu. W tej kwestii bez kompa się nie obędzie.
Przecież kąt skrętu ustawia się po przez włączenia zapłonu i kręcenia kierownica najpierw w lewo do oporu potem w prawo do oporu i automatycznie się programuje.
E65 i E90 mają inne taśmy.
Poza tym, co innego taśma kierownicy, a co innego SZL.
Samą taśmę kierownicy w E90 można bez problemu wymieniać, ale pod nią(manetki są do niej podłączone) jest SZL(moduł kolumny kierownicy) jego najlepiej kodować, szczególnie jak dokładamy coś(np. tempomat).
W module SZL jest wpisany VIN sterownika. W E65 i E60 nie zmienia się podczas kodowania. W E60 zmieniałem go poprzez WinKFP, z E65 nie bawiłem się