Witam
Posiadam w pędzlem malowanej webasto.
Sterowanie mam z BC , mogę ustawiać godziny i takie tam.
Czy jak jest rezerwa to webasto się nie włącza? Czy jeżeli tak jest to można to wyłączyć aby mimo rezerwy się włączało?
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam
Posiadam w pędzlem malowanej webasto.
Sterowanie mam z BC , mogę ustawiać godziny i takie tam.
Czy jak jest rezerwa to webasto się nie włącza? Czy jeżeli tak jest to można to wyłączyć aby mimo rezerwy się włączało?
Pozdrawiam.
Jak jest rezerwa lub za słaby aku to się nie włączy.
A można wyłączyć tę rezerwę poprzez kompa?
Rezerwe rozumiemy poprzez poniżej 50km zasięgu , czy od momentu zaświecenia się kontrolki?
Może wystarczy zmiana pozycji odpowiadających za światło rezerwy i próg rezerwy:
TANK_SCHWELLE_AUF/AB
7.0_l
TANK_SCHWELLE_RESERVE
10_l
Webasto ma swój oddzielny smok. Jak będzie mało paliwa to po prostu go nie zassie. Jest to rurka wpuszczona w bak ale unosi się nad dnem kilka cm.
Nie wiem czy kontroluje poziom odczytywanego paliwa z licznika. Ale wydaje mi się że nie.
Jak będzie za mało paliwa to webasto powinno próbować wystartować ale po około minucie powinno nastąpić przewietrzanie i wyłączenie.
Seban jak jest mało paliwa-rezerwa i odpalisz silnik to webasto chodzi-dogrzewa silnik ,ale jak zaprogramujesz na okresloną godzine i jest rezerwa to nie będzie grzać, tak jest w mojej e38 i pewnie jest tak samo w e39. Dlatego więc nie wierze ,że jest taka rurka w baku co jest wyżej.
a ja z doświadczenia wiem, że jak masz słaby aku to webasto mimo wszystko się uruchomi i wydyga aku do końca :)
A jaka jest temperatura maksymalny przy której webasto się włączy?
Samo sie załączy przy +10 stopniach. Załączyć manualnie można i latem ,próbowałem w mojej e38.
ELVIS zajrzyj do prawego pływaka.
Jest rurka bo sam wyjmowałem z jednej e39 i wkładałem do drugiej. W każdym aucie z webastem które ma zewnętrzną pompkę paliwa jest smok kilka cm nas dnem baku.