-
[E65] Poziom świateł
Cześć,
Sprawa dotyczy E65 745i z 2002r. Mam bixenony.
Auta nie poziomują się. Zacząłem szukać przyczyny, okazało się, że pęknięty jest łącznik kątowy przedni w czujniku poziomu świateł. Kupiłem więc na allegro działający i cały (link). Dostęp do tego jest za prawym przednim kołem, wymieniłem bez problemu. Niestety dalej poziomowanie nie działa. Próbowałem ręcznie ruszać wajchą jeszcze przed założeniem, żadnej reakcji.
Na schemacie (link) przedstawione jest, że w samochodzie jest jeszcze drugi czujnik poziomu świateł. Gdzie on jest? Z tyłu na którym wahaczu? Czy jeżeli on nie działa, to cały system poziomowania mógł trafić szlak, i dlatego przedni też nie reaguje?
Dodam, że posprawdzałem bezpieczniki wszystkie, nic nie jest popalone.
-
Na 100% masz też na tylnym wahaczu, gdy on nie będzie działał to cały system będzie wyłączony. Nie świeci Ci się żadna kontrolka?
-
Nie świeci żadna kontrolka. Błędów na komputerze też nie wyświetla. Muszę ściągnąć koło z tyłu i sprawdzić, może coś na kostce nie styka?
-
Mi czasem poziomuje a czasem nie -nie wiem od czego jest to zależne i jak to sie ma do tego nivo . Zauważyłem że najcześciej poziomuje jak auto stoi nie równo, pod górke itp.
-
Łącznik czujnika poziomowania świateł przykręcony jest do wahacza. Oznacza to, ze poziom świateł zmienia się w zależności od nacisku (czyli obciążenia, prędkości, czy też jazdy pod górkę lub z niej). Muszę w sobotę sprawdzić czujnik z tyłu. Kupię płyn kontakt, popsikam na kostkach. Jak znajdę solucję, to napiszę :)