-
kompleksowy remont 5hp24
Moja skrzynia pierwszy raz miała wymieniony olej przy 195 tyś. km, następnie znowu przy 210 tyś. km - teraz ma 270 tyś
Pada sprzegło, delikatnie na 5 poszarpuje przy 90 km/h, zmienia płynnie ale już coraz bardziej czuć zmiany biegów itd
Zdecydowałem się remontować i ma pytanie na co zwrócić uwagę, jakie części wymienić w pierwszej kolejności, co wymienić w sterowniku hydraulicznym, i wszystko co wiecie o remoncie:)
-
Temat rzeka i pewnie nikt nikt nie pomorze :-) Sam jestem w trakcie szukania speca i brak takowych. A pewnie taniej ten cały remont by cie wyszedł jakbyś wszystko sam zrobił na ori częściach z ZF. Bo nawet asb serwisy kupują tanie zamienniki :) Paroma słowami.... Po tylu latach dalej brak solidnego serwisu ASB w Polsce ;-)
-
Zgadza się, poczytać i samemu można temat ogarnąć. Części kupować w ZF.
Podobno nie jest to takie straszne.
Warsztaty jadą na zamiennikach.... mi za wymianę oleju z filtrem i robocizną (5HP30) krzyknęli 300zł.... taniość przekłada się na użyte części.
-
Jak dobrze kojarzę to kolega Hatercraft zajmuje się naprawą automatów i ma sporą wiedzę na temat skrzyń.
-
zamienniki nie wchodzą w grę, skrzynia jest popularna i części na rynku jest w h..j podlej jakości
-
Rozumiem, że masz manuala wydanego przez ZF pt.: "Sam naprawiam skrzynię 5HP24"?
Ja chyba kupię drugą skrzynię i ją na spokojnie wyremontuję, żeby w razie czego mieć na zamianę jakby moja padła - wolę tak niż uziemiać auto na nie wiadomo ile bo potem z czasem też różnie bywa.
-
KamilW posiadasz "Sam naprawiam skrzynię 5HP24" w wersji PL