-
[E65] 4 czujniki PDC?
Witam proszę o wypowiedź zrobiłem diagnozę nie działającego PDC o to wynik:
PDC - 9E38 PDC: Wire, ultrasonic sensor, front right -short to negative - Fault currently not present
PDC - 9E3A PDC: Wire, ultrasonic sensor, front centre right - short to negative -fault currently present --->przedni prawy srodkowy do wymiany?
PDC - 9E36 PDC: Wire, ultrasonic sensor, rear centre right -short to negative -fault currently not present
PDC - 9E32 PDC: Ultrasonic sensor, front centre right -open circuit -fault currently not present
PDC - 9E31 PDC: Ultrasonic sensor, front centre left -open circuit - fault currently present ----->obówd otwarty przedni lewy srodkowy?
PDC - 9E2E PDC: Ultrasonic sensor, rear centre right- implausible signal or value - fault currently present -----> tylni srodkowy prawy?
PDC - 9E2D PDC: Ultrasonic sensor, rear centre left - open circuit - fault currently present ...........>tylni srodkowy lewy, obwód??
PDC- 9E2B PDC: Ultrasonic sensor, rear left - open circuit - fault currently not present
Rozumiem że PDC mi nie działa bo nie działają mi 4 czujki/sensory. Czy wystarczy je wymienić czy coś innego jest wadą bo nie rozumiem że przy każdym sensorze jest inna informacja ,,open circuit,, ,,Wire,, itp Proszę o dokładnie sprecyzowanie, pozdrawiam
-
Kolego, ja naprawiałem u siebie w VW Phaetonie uszkodzone pdc. Też miałem masę błędów... Przyczyną okazała się zawilgocona kostka przy zderzaku, którą biegły kable od czujników... Nie wiem niestety czy w E65 też jest takie cuś :) pozdrawiam
-
Czesto pomaga wyjecie sensorow i psikniecie w kostki jakims kontactspray-em
-
Wystarczy, że jeden czujnik w zderzaku nie działa prawidłowo i tym samym wariuje całe PDC
Powodem może też być czujnik biegu wstecznego, czyli sprawdź czy świeci ci światło cofania przy wrzuceniu biegu wstecznego
-
Wsteczny mam i światła obydwa się świecą, mryga mi guzik PDC zielonym światełkiem, BRAK DŹWIEKU brak piszczenia, nie pokazuje mi się na monitorze samochód kiedy cofam. Podchodziłem do każdego sensora sprawdzić czy słychac tzw piszczenie, pulsowanie- brak. Włożyłem dobry moduł PDC który działa w innym samochodzie i też nie działał. Męczę sie miesiąc....Może brak napięcia ? prąd idzie do modułu a od modułu nie wychodzi? Nie wiem jak sprawdzić/
-
jak masz brak dźwięku i piszczenia to masz uszkodzony czujnik PDC
co do reszty to na odległość nie pomogę wiele
-
Pod maską, przy prawym nadkolu masz szeroką kostkę. Rozepnij, przeczyść, psiknij kontakt spray.
Ja mialem przerwę na jednym kablu. Przedzwanialem kable miernikiem. Mostkowalem parami wlasnie w tej kostce pod maska a miernik podlaczalem na koncu kabla przy sterowniku PDC w bagazniku obok akumulatora.
-
Łatwo sprawdzić czujniki PDC na słuch wystarczy włączyć bieg wsteczny i przystawić ucho do każdego z nich te które będą cykały, tykały jak by to zwał są dobre a ten który milczy jest kaput lub nie łączy na kostce.
-
uzi, żaden nie pyka ani nie cyka wszystkie ciche...
-
Wydaje mi się że to nie sprawa czujników wszystkie extremalnie rzadko psują się na raz więc może jakiś sterownik bądź coś innego ale nie czujniki.