-
Wymiana oleju MANUAL!
Witam!
Panowie wiem, że ten temat był już poruszany sporo razy, ale nadal nie znalazłem odpowiedzi czy wymienia się olej także w manualnej skrzyni biegów e38 728 [produkcja 09.1997r] nr VIN DJ02568. Mechanik powiedział, że w BMW ręcznej skrzyni biegów jest olej dożywotni i się go nie wymienia, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć stąd pytanie kieruje do osób, które znają się na temacie i robiły coś w tym kierunku. Pozdrawiam
-
To jest ciężki temat i odpowiem Ci dosyć krótko: ile ludzi tyle opinii...
Na wielu skrzyniach w bmw jest nawet taka zielona naklejka z napisem 'oil lifetime'.
Ja osobiście nie jestem za wymianą oleju w skrzyni - dopóki nic się nie dzieje to nie dotykac.
-
Wymień olej o odpowiedniej specyfikacji i na pewno nic sie nie stanie ,a wprost przeciwnie.
Sam wymieniałęm olej np w dyfrze ,a tez podobno nie trzeba.
-
Ja jestem po wymianie oleju w skrzyni - manual (zwiazane to bylo z rozbieraniem skrzyni i wymianą łożyska na wyjściu) i skrzynia dalej zmienia biegi jak zmieniała. - nie jest to czarna magia tylko wymiana oleju wiec jak się zaleje odpowiedni to naprawdę nie wiem co ma się stać złego.
-
jeżeli jedziesz na wymianę do jakiegoś speca to patrz żeby ci przez "przypadek" nie wlał hipola do skrzyni , 2 tyg temu miałem właśnie taki fajny telefon od kumpla z pytaniem ile wchodzi hipola do skrzyni bo jego mechanik nie wie ile wziąć (pomijając fakt że na skrzyni jest jak byk napisane ATF only )
-
niektórzy nazywaja olej przekładniowy hipolem wiec nie ma sie co marwic, tak jak ile boryga moze wejsc? a nie koniecznie nalewają taki płyn, tak jak np mowi sie na białe sportowe buty adidaski, czy na energetyka red bull czy "tajgerek" wiec spokojnie
-
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem...w następnym tygodniu wybieram się do mechanika więc będę miał zdania na uwadze...
-
może i tak jest jaki piszesz ale jak ja wchodzę do sklepu motoryzacyjnego i leci hasło hipol to 90% podają mi olej przekładniowy taki jak sie leje do golfa :) nie mówiąc o tym ,że w 50% przypadkach pytanie do mnie jest czy z beczki może być
-
HIPOL jest olejem produkowanym przez koncern ORLEN i nie daje wiary ze kazdy warsztat handluje orlenem, nastepna sprawa to ze w twojej skrzyni i skrzyni golfa tez jest taki sam olej, nie stawiajcie BMW na jakims piedestale, to normalne auto i normalna mechanika a nie pojazd kosmiczny, co to w golf czy opel nie ma wiekszych wymagan jezeli chodzi o olej od stare 20letnie bmw?
-
A wie ktos ile wchodzi tego ATEfka do skrzyni 6scio biegowej z M60??
Ma ktos broblemy w mocne mrozy ze 2gi bieg ciezko wchodzi na zimnym oleju??