-
skrzynia biegow
Panowie nie wiem bo nigdy nie mialem auta ze skrzynia automat tiptronik ale jak zaczelel jezdzic owym autem z ta skrzynia chodzila tak ociezale znaczy spokojnie zmieniala biegi jechalem po malu i zmieniala biegi (redukowala)a dzis wciskam pedal obroty rosna ale tak jakos nie zmienia biegow ciagnie do 5 tys obrotow dziwne zaden komunikat nie jest wyswietlany mysle ze cos nie tak chyba jest,dodam ze poprzedni wlasciciel jezdzil delikatnie spokojnie ja enregicznie wciskam pedal gazu,i przedtem wydawalo mi sie ze jest taki mul a dzis zwawo zbiera sie ,ale musze sprawdzic na autobanie jak zmienia biegi co myslicie o tym moze jakies sugestie,czy moze jakis brak oleju ale jak bylo by cos nie tak to komunikaty by jakies wyswietlalo dawalo by znac ze cos nie tak jest poradzcie co moze byc
-
sprawdze jeszcze przelaczanie biegow na tiptroniku jak sie zachowuje bo to tez wazne jest ,kurde no dziwne rano bylo normalnie zmienilem opony wezsze niz byly juz zimowe czyzby od tego taka zmiana by byla nie sadze kurde no musze dokladnie to obadac ale jak juz mowilem slucham waszych sugesti i porad pozdrawiam
-
skasuj sobie adaptacje skrzyni i sprawdz jak się będzie zachowywać.
-
A może po prostu przełączyłeś skrzynię w tryb pracy "sport" ? :)
-
Koledzy wiec tak pojezdzilem dzisiaj i tak na malych obrotach zmienia biegi spoko bo widze po obrotach i pracy silnika ale zapalam wpinam D i jedzie pedal gazu wciskam to tak brzmi jakby weszla 2 i ciagnie a nie zmienia oczywiscie trzymam pedal gazu rowno po chwili nie dodaje gazu zwalnia naciskam gaz zmienia biegi nic nie zgrzypi nic a nic niepokojacego sie nie dzieje w skrzyni ,daje na mamual izmienia biegi jak chce 12345 i 54321 bez oporow moze moje takie zwidy albo co no kurde nie wiem na sporcie wiem jak powinna sie zachowywac i jest ok ciagnie na max i zmiana zaobserwuje to jeszcze ale dzieki za podpowiedzi ale jak skasowac adaptacje skrzyni to tylko przez interfejs jak mysle
-
Przeciąganie biegów to częsty objaw zużycia skrzyni. Kasowanie adaptacji pomoże na krótko (o ile w ogóle pomoże). Co mogę polecić: czyszczenie sterowania (mechatroniki) z wymianą oleju. Sama wymiana oleju może nie wystarczyć, a wręcz zaszkodzić.