-
Nowego pierwsze kroki
Witam wszem i wobec.
Od dłuższego czasu jestem posiadaczem E32 750i. Pojazd otrzymałem w rozliczeniu za pracę, niestety nie jest na chodzie (z tych, które miałem do wyboru wolałem wziąć niechodzącą 750kę niż np. sprawną Astrę Classic ;)) ale mam zamiar przywrócić ją do życia aby znów usłyszeć bulgot V12 spod maski :)
Krótko o historii - model z 91' roku, od 2011 stoi w garażu podziemnym i nie daje znaków życia. Jak dotąd nie dysponowałem większymi środkami żeby coś zacząć grzebać, ale ostatnio sytuacja się troszkę zmieniła i mam zamiar przywrócić trupa do ruchu.
-
witaj
ciekawie sie zapowiada.. rzuc jakimis fotkami jak obecnie wyglada autko i z czym sa problemy :)
-
Witam i życzę powodzenia : )
-
Właśnie też męczyłem się żeby wrzucić parę foto bezpośrednio przez forum, ale doszedłem do wniosku że szybciej będzie przez jakiegoś "wrzucacza" ;) Fotki niestety przy marnym świetle, ale mogą choć trochę zobrazować obecny stan siódemki.
Generalnie buda jest w stanie niemalże idealnym, żadnych śladów korozji, purchli, wszystkie chromy i detale zachowane w 100% (wystarczy cały dzień pracy i kilka specyfików do polerowania chromu i lakieru). Poza felgami na których stoi wziąłem jeszcze komplet zimówek z oponami (aktualnie nie mam możliwości zrobienia foto bo stoją w komórce zarzucone jakimś różnym badziewiem...).
Niestety mechanicznie póki co nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć poza ty, że nie odpala... Rzecz jasna jest to dość ogólnie powiedziane, bo odpalać odpala - ale na kilka sekund, chodzi na nierównych obrotach (max 1500rpm), nie reaguje na gaz i po chwili gaśnie. Stety i niestety auto jest zgazowane, ale tak samo dzieje się i na gazie i na benzynie. W schowku znalazłem komplet 12 świec NGK, które wymieniłem jakoś jeszcze w tamtym roku. Wymieniłem też pompę paliwa, bo na nią padły pierwsze podejrzenia... Niestety po wymianie świec pojawił się kolejny problem - mianowicie padł rozrusznik więc nie przetestowałem czy nowe świece w jakiś sposób wpłynęły na zachowanie ;)
Ostatnio zaczepił mnie sąsiad, który zaproponował mi podpięcie do stacji diagnostycznej, więc czekam aż będzie miał wolną chwilę i może samo mapowanie coś tutaj pomoże. W/g poprzedniego właściciela wszystko było w porządku do momentu, kiedy jego córki bawiąc się wyposażeniem elektrycznym (fotele, szyber itd) rozładowały dwa razy całkiem akumulator. Po naładowaniu już mu się coś poprzestawiało... Taka jest wersja poprzedniego właściciela, ale wiadomo że jak było na prawdę tego się nie dowiem ;)
Zatem załączam fotki i mam nadzieję że znajdę tutaj wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :)
http://img11.imageshack.us/img11/1272/5oak.jpg
http://img850.imageshack.us/img850/9519/8mhu.jpg
http://img34.imageshack.us/img34/9990/roo9.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/7650/zzf2.jpg
-
Impulsatory pozrywane na przewodach, to tak na 90 procent:)
W dobre miejsce trafiłeś, nie ma takiej możliwości, żebyśmy jej nie uruchomili, ale pisz w dziale do tego przeznaczonym.
W każdym razie musisz zacząć od wyrzucenia gazu, bo ciężko będzie z czymkolwiek dojść do ładu.
-
Witam
Plan masz ambitny więc życzę cierpliwości i duuużo $$$$ :D
-
Kolego ttrol to co napisałem, to tak pokrótce, w odpowiedzi na pyt. kolegi Mistrzoo :smile: Dopiero zaczynam wertować forum i nie chcę powielać tematów, dlatego te wszystkie informacje pozwoliłem sobie zawrzeć tytułem wstępu :smile: Plany są, ambicje również, z $$$ troszkę gorzej, ale krok po kroku i może w końcu uda się ożywić potwora. Najpierw zobaczę co pokaże diagnostyka, bo niestety poziom zaawansowania elektroniki zdecydowanie odbiega od 125p, gdzie młotkiem i przecinakiem można było zrobić remont generalny silnika na drodze :rolleyes:
-
Dokładnie tak impulstaory plus pewnie wypadające zapłony, dodatkowo sprawdziłbym przepływomierze. Czy kontrolka EML gaśnie czy świeci?
-
Cześć robol , miło widzieć coś takiego, ciekawa jestem ile ta praca była warta że 750ki rozdają : D.
Gratuluję decyzji dołączenia do forum nie mogłeś lepiej wybrać. Życzę dużo zapału do pracy.
-
kolego ROBOL skontaktuj sie z KUBOSHEM ..ma taka samą V12..myślę ze udzieli Ci wielu przydatnych informacji..no i jest z Wawy..poza tym zycze dużo cierpliwości przy ożywieniu 7era..