-
Kalibracja zegarów?
Witam,
Zastanawiam się jak poprawić wskazania zegarów. Zrobiłem test komputerem (+ dodatkowy GPS) i widzę, że wskazania zegarów są niepoprawne. O ile ekonomizer jeszcze jakoś daje radę, tak obrotomierz przekłamuje o ok. 200 obrotów w górę (wyświetla koło 950 przy 750 na luzie) oraz prędkościomierz przekłamuje o ok. 10 km/h w górę (zamiast 50 pokazuje 60 itd.). Czy da się to jakoś programowo zmienić?
-
a na jakim odbiorniku GPS robiłeś te pomiary ? o.O
-
nikoniecznie gps naet jak sie jedie rowno 90 to test w zegarah pokazuje jk gps np 85
-
Cywilny GPS co do prędkości i dokładności zawsze będzie kłamał
-
Wszyscy widzę zaciekawieni tym GPS (po prostu nawigacja Garmin przypięta do szyby + Yanosik + rejestrator DVR). Chodzi o to, że kłamie i już ;)
No i obroty - to już jest przy pomocy INPA. Odczyt z komputera 750 obrotów, na zegarze ponad 900.
-
a w testach na wyświetlaczu zegarów co pokazuje ? weź pod uwagę czujniki abs-u jeśli chodzi o prędkość
-
W tych rocznikach to było normalne w BMW że przekłamywały z prędkościomierzem, chodziło o jakieś względy bezpieczeństwa na drodze, wiadomo że ludzie jeżdżą szybciej niż przepisy nakazują.
nawet chyba niektóre nowe BMW też przekłamują, ale w ich przypadku jest możliwość korekty prędkości i ustawienie rzeczywistej. Coś tam w module się przekodowuje
-
No ja Was rozumiem, ale najbardziej mi zależy na wskazaniach obrotomierza. Jest to głupie, gdy wskazówka jest ok. 1,5-2mm za daleko niż powinna być. To, że licznik przekłamuje to jest standard dla wielu aut (najdokładniejszy do tej pory miałem w Mercedesie). Czujniki ABS raczej działają - skasowałem ich błędy. Za to pojawia się na komputerze informacja o okładzinach klocków, ale to raczej by nie miało wpływu.
-
Da się poprawić prędkościomierz programowo ale o obrotach nie słyszałem poza ilością cylindrów.
-
Odświeżę temat, w mojej E38 prędkościomierz zaniżał wskazanie o 15 km/h ale składałem to na karb opon (było 225/55R16), teraz założyłem rozmiar fabryczny 235/60R16 i pokazuje nieco dokładniej ale dalej zaniża o jakieś 5-10 km/h w stosunku do cywilnych GPSów. Prośba o podpowiedź czy ktokolwiek rozwiązał ten problem inaczej niż zakładając za duże opony? (podobno BMW fabrycznie zaniża wskazania).
PS
Jeśli da się to zrobić w INPA lub NCS to prośba o wskazówki.