Witam, ostatnio wróciłem do polski i zabrałem się za moją 735 i co dziś widzę mam luz na kole pasowym na wałku około 1,5mm na oko ale nie wygląda żeby mniej ..moje pytanie brzmi czy do wyrzucenia motor czy da sie coś z tym zrobić??
Wersja do druku
Witam, ostatnio wróciłem do polski i zabrałem się za moją 735 i co dziś widzę mam luz na kole pasowym na wałku około 1,5mm na oko ale nie wygląda żeby mniej ..moje pytanie brzmi czy do wyrzucenia motor czy da sie coś z tym zrobić??
Nie panikuj kolego prawdopodobnie masz kolo pasowe do wymiany. Tylko nie polecam podrobek bo w nich nie ma tego sprzegla ktore wlasnie ci sie rozlecialo.
Dokłądnie...właśnie jestem po wymianie tego koła w Volvo...
Też sie zgadzam...kupilem podróbkę,która wg opisu miała pasować do 2.3 turbo ale po zdjeciu starego koła okazało się,że nowe jest inne...trzeba było zamówic ori z ASO...560 zł tak,że do BMW raczej tańsze nie będzie.Pozdrawiam.
Ale po zdjęciu koła pasowego nic się nie zmieniło luz na wałku jest ewidentny,, chodzi do przodu auta i do tyłu
nie bardzo pamietam jak to wygladalo w tych benzyniakach ale gdyby wal sie tak ruszal a nie jakas inna czesc to mysle ze panewki dawno by sie obróciły i by bylo po silniku
Kolego z tego co opisałeś wynika że w Twoim silniku dożyły końca panewki mimo tego że ich nie słychać jeszcze. Najbardziej wyeksploatowana jest panewka główna ustalająca luz osiowy wału korbowego. Czym prędzej micha w dół i weryfikacja wszystkich panewek zanim stanie się coś gorszego