-
Stroker z m60b30 na b40
Siema.
Mam nadzieje ze nikt nie poruszył jeszcze tego tematu. Co prawda przeczesałem forum i nie znalazłem nic o tym. Rozbierał ktoś te 2 silniki i wie jaka miedzy nimi różnica poza skokiem tłoka i jego rozmiarem? Jezeli jest to mozliwe można by było "taniej" zregenerowac b30 i dodac mocy.:cool:
-
Tak jeżeli jesteś gotów położyć nicasil nie licząc obróbki tulei za 700zł od cylindra to możliwości są spore przynajmniej tak jest w moto na M60tkach czy tam 62 jest Nicasil i Alusil, Kolego drogie klocki, w M30stkowym żeliwie koszty na bloku są ciekawe a co dopiero na alubloku ;) rozsądne dodanie mocy B30 to swap na B40 lub B44 ;)
Poruszyłeś temat strokeru i poszukałem trochę dla mojego M30 i japiernicze zestaw na 4.2 :O http://www.pureperformancemotorsport...roducts_id=486
-
Zakładając ze (teoretycznie) obrobię ten blok tak jak napisałeś- co z reszta części? będą pasować plug and play pomiędzy b30 a b40?Rozbierałeś te silniki? Co do m30 to inna bajka
-
Nie rozbierałem akurat M60 ale sądzę że blok da się obrobić na większą pojemność czesci będą plug&play firmie nie opłacało by się robić dwóch różnych bloków poza różnicą tulei i np wału i korb.
-
człowieku po co chcesz przecierac przetarte szlaki kup zdrowe M60 za 3-4k i montuj wyjdzie Cię taniej i po sprawie
-
Zdzira nie przecieram... nie znalazłem takiego tematu a koła na nowo nie chce wymyslac.... zapytałem z ciekawosci. Chjodizło mi tylko o moda. Najczesciej modza m50 bo ma żeliwny blok. Szkoda mi tych m60 co ida na stoliki. Blok blokiem ale ciekawe jak łoze wału itd.Dzieki Maniak mam nadzieje ze masz racje z tymi czesciami ale popatrze na realoem jeszcze.
-
No nie ma za co ale nadal myślę że zdecydowanie drożej wyjdzie zwiększenie pojemności na m60 niżeli cały oryginalny silnik o tej poj, należy pamiętać też że nie sam blok ma większe cylindry ale i o różnicy w głowicach ich pojemności i prawdopodobnie większych grzybkach, nie zagłębiam się w dane techniczne ale praktycznie w każdym przypadku przy jednej wersji motoru o różnych poj grzybki są większe/mniejsze.
-
Musze sie dowiedzieć ile kosztuje nikasil bo rozwiert i honowanie to nie tragedia.Jak interesujesz sie driftem Maniaku to wiesz jak niedługo te silniki będą poszukiwane jeszcze bardziej tzn b40 i b44. Co do rad w stylu zrób swapa jak napisał kolega wyżej to jeżeli dało by rade za te 3-4k top zrobić co napisałem to jednak wole takli silnik bo ta jednostka będzie właściwie nowa z nowymi pierścieniami i panewkami;) Tak wogóle jak czytam na forach i ktoś zaczyna modzić to zaraz jakaś dobra dusza napisze kup większy silnik- jak by o to mi chłodziło nie zakładał bym takiego tematu nie? Dlatego roziumiem irytacje podobnych mnie chłopaków
-
Bo taka prawda ale życzę Ci żebyś dokonał tego i miał na to kase. Bo jak mówiłem nikasil na tulei motocyklowej kosztuje koło 700zł załóżmy że na m60 wzieli by tyle samo więc 700*8= 5600 a gdzie reszta, tu trzeba by mieć przynajmniej 15 tys zeby o tym pomyslec a za niewiele więcej kupi się S62
-
Maniak to jest poza moim zasięgiem w takim razie. Chciałem zadzwonić i sie zapytać ale z tego co piszesz to bez sensu. Mam u siebie jak na razie e38 i e36 coupe wiec nie jestem ekscentrycznym milionerem;)
Jak to mowia"jak cos jest nie do zrobienia to potrzebny jest ktos kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi"
w tym jednak temacie jest to jednak nie do przeskoczenia;( Nie wiesz jak gruba jest ta powłoka nikasilowa? W m43 jest tłok o rozmiarze 85 ...