Witam.
Posiadam e38 m62TU '99r.
Przestał współpracować wiatrak klimatyzacji / wspomagający. Czy istnieje możliwość sprawdzenia go? Czy istnieje jakiś przekaznik odpowiedzialny za zalaczanie sie wiatraka który ew. może być trafiony?
Wersja do druku
Witam.
Posiadam e38 m62TU '99r.
Przestał współpracować wiatrak klimatyzacji / wspomagający. Czy istnieje możliwość sprawdzenia go? Czy istnieje jakiś przekaznik odpowiedzialny za zalaczanie sie wiatraka który ew. może być trafiony?
Pod kompem pokazuje jego błąd i wiatrak nie chodzi.
Ciekaw jestem czy sam wiatrak sie zepsuł, czy można coś innego jeszcze sprawdzić zanim rozłoże przód.
To ja sie podepne, m62 bez TU. Bylem nabic dzis klime, wyssali to co pozostalo w ukladzie, sprawdzili szczelnosc i nabili na nowo. Odeslali mnie bez placenia no bo niesprawne. Na podworku juz pod domem wykminilem, to co pierwsze mi do glowy przyszlo - sprzeglo kompresora nie zalaczalo. Po litrach woodoo40 raczylo puscic i teraz dziala jak nalezy. Natomiast wiatrak nie kreci w ogole. Inpa bledu nie pokazuje, klina chlodzi. Jak to powinno byc? Bylo dzis 22 stopnie, klima prawie non stop na 16, a wentyl jak stal tak stoi. Kiedy on powinien sie zalaczyc?
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4 Beta
Trzeba zobaczyć czy między grubymi przewodami jest napięcie próbówką lub żarówką.
Jak jest to trzeba zmierzyć napięcie miedzy masą a cienkim przewodem na włączonym zapłonie.
Najlepiej wsadzić igłę pod uszczelnienie w kości aby nie kaleczyć przewodów. Może być cienki drucik wsuwany wzdłuż przewodu do wnętrza kości.
Napięcie powinno być około 3,5 volt. Można również interfejsem w inpa wysterować wentylator np na 90% a wtedy napięcie powinno być około 0,5 volt. Jak napięcie jest a silnik się nie kręci to wentylator do wymiany.
Ja mam moduł wentylatora wyjęty z e46 i jego podpinam na testy. Jak ginie błąd w sterowniku silnika na wentylator to wiadomo że wiatrak do wymiany.
Miałem przypadki gdzie błędu nie było ale mimo tego wentylator nie pracował.
Wtedy mimo braku błędu i tak wentylator do wymiany.
To co napisałem tyczy się aut od 98 roku z dwoma grubymi przewodami do wentylatora i jednym bardzo cienkim. Wcześniejsze to są zwykłe wentylatory bez modułów elektronicznych.
Niedawno właśnie sprawdzałem wg. Porad kolegi Sebastiana i wymieniłem wentylator. Na forum był też gdzieś link do "elektrody". Tam ktoś rozbierał i nawet naprawił taki wentylator tłumacząc co go może boleć.
u mnie po 1,5h walki z deska rozdzielcza i wycieczka do elektrycznego okazalo sie ze wystarczylo wiatrakowi przeczyszczenie i nasmarowanie. ale dostepu innego do niego nie ma niz walka z deska :(