-
Problem z navi mk3
Witam, mam taki problem z navi mk3, ktora dzialal bez zarzutu dopoki nie odpialem kostek.
zmienialem czytnik na mk4 lecz nie chcial dzialac poprawnie, nie pokazywala navi dokladnego miejsca w ktorym znajdowalo sie auto i ciagle gubilo pozycje. postanowilem wrocic do swojej mk3 i pojawil sie podobny problem, navi nie skalibrowala sie dokladnie z polozeniem auta. jest ok 100m opoznienia w pozycji. co zrobic zeby poprawnie sie skalibrowal gps? odpinalem juz aku, wyjmowalem plyte. i nic, caly czas jest opoznienie 100m w pozycji gps a samochodu.
-
gdzieś czytałem by skalibować gps, wyznacz sobie jakąś dłuższą trasę i podążaj w przeciwnym kierunku niż podpowiada navi, jak ona w prawo to ty w lewo itd.
-
próbowałem juz chyba wszystkiego, odpinalem czytnik i antene, i jezdzilem tak, odpinalem aku, potem wszystko podpinalem w roznych kolejnosciach, bez skutku, plyte navi tez wyjalem i tak jezdzilem, ciagle to samo jak sie skalibruje gps to ciagle mi pokazuje ze jestem 200m z tylu niz w realu. nie mam juz pojecia czego to wina, wczesniej bylo wszystko ok.
-
a sprawdzałeś w menu serwisowym czy da się coś ustawić ?
-
menu serwisowe czyli na monitorze ustawienia??
tak sprawdzalem, nic tam nie ma takiego do ustawienia.
ktos mi powiedzial zeby druga antene gps podpiac na krotko i sprawdzic. podobno w antenie jest tez kompas i moglo sie cos zepsuc.w pon bede mial 2 antene wiec sprawdze.
-
rozwiazałes problem? fajnie by bylo jakbys sie pochwalil bo mam to samo.. kurde szukam juz jakisz czas i nic nie umiem znalesc
-
Jutro ci wrzucę filmik jak recznie ustawić pozycje w navi. U mnie tez kilka razy tak sie zdarzyło ze pokazywalo ze jestem 80 kilometrów od miejsca w ktorym bylem faktycznie. Do odpowiedniego ustawienia będziesz potrzebował nazwy skrzyżowania ulic tam gdxie jestes w danym momencie. Potem juz powinno sie samo juz skalibrowac.
-
filmik ustawiania recznie pozycji gps.
http://youtu.be/F0TtDPFxgMs
-
problem jest taki jestem na drodze za mna jest skrzyzowanie ustawiam wszystko i jade dalej ta droga a pokazuje jakbym byl na drodze za mna i jechal w lewa strone potem mapa sie konczy i jest dupa probowalem w kilku miejscach i narobilem troche kilometrow i nic.. jezdzic do skutku czy moze tez szukac przyczyny w aucie?
-
Skoro tak to moze wyciagnij bezpiecznik od navi w bagażniku po prawej stronie 30A na kilka sekund. Moze to zresetuje. Próbowałeś ten sposób z filmiku?