-
Tylni most Bmw e32
Jak w temacie mam problem z dyfrem. Ściągnąłem skrzynie biegów bo sprzęgło już było skończone, wał napędowy też odkręciłem z dwóch stron i teraz nie mogę odkręcić nakrętki na klucz 32 w tylnim moście. Chcę wymienić tam zimmering bo tam właśnie przecieka olej.
Dostałem ten zimmering za 160 zł i pasowało by go wymienić gdy już go mam. Nie wiem w którą stronę odkręcić tą nakrętkę, mam metrowy klucz do tego i ani drgnie w jedną czy w drugą stronę.
Jednak udało się odkręcić w lewo. We dwóch daliśmy rady :)
-
No to już po dyfrze niestety. Nie wymienia się uszczelki wałka atakującego we własnym zakresie, jest o tym dużo w sieci.
Ja również próbowałem i nie dałem rady. Chociaż są tacy co robią to na co dzień na pergamin i jest ok :) Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej.
-
Zobaczymy, są tacy, którym się udaje. Nie zapominaj, że Bentley opisuje procedurę wymiany uszczelnienia ataku, a w tej książce nie ma niczego, co jest skomplikowane bardziej niż zakres umiejętności przeciętnego myśliciela.
Prawdą jest natomiast, że wiele dyfrów po tej operacji nadaje się do śmieci.
-
Uszczelka wymieniona tylko nie rozumiem dlaczego teraz by miało się coś dziać z dyfrem, teraz powinno już nie lać oleju.
Fakt ten zimmering ledwo dało się wyciągnąc, ale tylko przy użyciu ściągacza. Nowy olej też zakupiłem.
Jutro będę zakładał skrzynie i wał napędowy.
-
Jeżeli nie rozumiesz tego procesu to nie rozumiesz zasady łożyskowania wałków wysoko-obrotowych. Poczytaj o ustawianiu luzu na wałku atakującym w dyferencjałach, w necie jest morze informacji.
-
Hehe, czasem lepiej nieswiadomym byc. Bartek, zeschizowales chlopa :D
Poczytaj, ale pamietaj, moze Ci sie udalo :) Napisz, czy wyje jak juz bedziesz jezdzil.
Najlepsza nauka to ta, na zywym organizmie.
-
Skończyło się szarpanie przy przerzucaniu biegów i teraz działa bardzo płynnie po wymianie sprzęgła.
Z dyfra nie słychać żadnego wycia czy stuków i nie cieknie już olej.
Ale auto dalej słabo przyspiesza ale to jest wina luźnego łańcucha rozrządu i klepiących zaworów.