-
Świeci ciśnienie oleju
Witam mam problem w mojej V8 3L 1995 wczoraj wracałem z podróży i zaświeciła mi się kontrolka oleju świeci cały czas zimny czy ciepły, Co może być przyczyną silnik, czujnik może silnik sie kończy?? Auto ma 300000tys przebiegu z groszem, w 100% udokumentowany.
-
Czujnik można sprawdzić, ja bym jeszcze sprawdził ciśnienie oleju przy okazji, w każdym dobrym zakładzie powinien być. Może być że skończyła się pompa oleju :/
-
A ja byw w ogole auta nie odpalal, dopoki nie sprawdzisz wiazki.
Jesli czujnik jest z jednym pinem - na zaplonie zewrzyj do masy - powinna zgasnac.
Jesli czujnik ma dwa piny - zewrzyj je razem. Tez powinna zgasnac.
Jesli wiaka OK, wykrec czujnik, pokrec walem korbowym (REKA!!) w prawo - tak jak sie silnik kreci i z otworu po czujniku powinien wyciekac olej. Jesli wycieka - to jest niezle.
Dopiero wtedy odpalilbym i sprawdzil cisnienie oleju.
Najprawdopodobniej skonczyl sie czujnik. Mozna go poczyscic, ale ja bym wymienil. Koszt w ASO okolo 65 PLN. Wiem, poniewaz nie bylbys pierwszy ;) :D
-
A może pompa oleju się poluzowała. Ja miałem taki przypadek tylko u mnie trzymała się na jednej śrubie która się już prawie odkręciła. Po dokręceniu pompy wszystko ok kontrolka od oleju zgasła.
-
Dlatego napisalem, zeby po sprawdzeniu instalacji zbadac cisnienie. Oczywiscie ze jest taka mozliwosc, ze w M60/2 odkrecila sie pompa oleju.
-
Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Przyczyną był czujnik wykręciłem go przeczyściłem igaśnie ciśnienie tak jak powinno. Przed tym jeszcze okręciłem filtr oleju i kumpel tyknoł mi rozrusznikiem tak na moment i olej się unosił w tym pojemniku na filtr więc pompa ok tak więc zabrałem się za czujnik i tam właśnie zeżała przyczyna.
P.S. Nie wieżyłem że ten silnik mógł się już skończyć przy tym przebiegu. A tak nawiasem mówią to jaką opinią cieszą sie te silniki, jaka ich żywotność jest? V8 3L 1995rok nie znam szczerze symbolu M... coś tam.
Dzięku
-
Zywotnosc dobra. Silnik M60B30.
Pamietaj o dokreceniu pompy oleju. Wielu mialo juz z nia problem, jest nawet podrzucona przez Czarek730 krotka fotorelacja (akurat nie winna byla pompa) w E38 - zrob to sam
Jesli nie zagladales - spiesz sie!!!