-
Awaria chłodnicy
Panowie, wracałem dzisiaj do domu i ok 300m od domu pojawił mi się komunikat o niskim poziomie płynu chłodniczego. Trochę mnie to zaniepokoiło ale to nie koniec. Pod garażem już widziałem dym spod maski, a jak ją otwarłem to osłona silnika ochlapana a spod auta kapie płyn:( Co mi prawdopodobnie strzeliło? Pewnie cały płyn się wylał więc musze brać lawete do warsztatu.
-
Jako użytkownik motoru N62 nie wiesz jaka jest jego 'standardowa' usterka :) ?
-
Słynna rura? Matko, ledwo zrobiłem uszczelniacze i znowu zdejmowanie głowicy?:/
-
Nie potrzebujesz zdejmować głowicy. Są dwie proste metody 1. rura od Sebka 2. wsadzenie ori rurki takiej jak masz teraz od przodu = zdjęcie tylko pokrywy rozrządu. Koszty , opcja pierwsza nie mam pojęcia bo taka info nie pojawiła się na forum a opcja 2. Myślę że max 1tys zł . Dolewałeś wcześniej już jakiekolwiek ilości płynu??
-
Nie, nie dolewałem nigdy płynu. Ściągnąłem do siebie na szybko mojego mechanika. Pooglądał i okazało się że strzelił jakiś taki mały silniczek układu chłodzenia, który po zgaszeniu silnika dochładza motor. Taki mały czarny mniej wiecej w 1/3 od prawej strony(szukałem na realoem co to dokładnie ale nie udało mi się znaleźć) pod wężami, wyłamało łopatki i zrobiło dziurę którą wylał się płyn. Wymienię to i zobaczymy co będzie. Jest szansa że to jeszcze nie słynna rura? Myślę, że to może jeszcze nie rura bo z tego co kojarzę to przy problemie z nią jest wyciek, ale nie taki az jak u mnie że w ciągu kilkunadtu sekund straciłem prawie cały płyn + dym spod maski.
-
Jeśli to tam pompka to nie rura-logiczne ;) Tym bardziej jak masz tam dziurę to spokojna głowa że awarii uległa ta ''pompka'' a rurkę zostaw w spokoju jak nic nie dolewasz.
-
Na rurkę też przyjdzie czas :D a wiecie może dokładnie jak się nazywa ta pompka albo jaki ma numer? Bo nie mogę jej zlokalizować na realoem. Będę ją miał jeszcze dziś zamontowaną. Taka expresowa naprawa u mnie w garażu:)
-
Napisalem nie tu gdzie mialem napisac ... Przepraszam za balagan
-
Ta część ma nr 64116922699 i jest to "dodatkowa pompa wody". Miałem sporo szczęścia, bo stało mi się to o 12 ale od razu mój mechanik ściągnął z Mcars Kraków bo mieli akurat i tym sposobem mam już nową pompę zamontowaną:) Koszt pompy to 550zł + płyn chłodniczy. Wszystko już działa. Mam nadzieję, że na dłużej...