Witam,
mam taki mały problem. Po zamknięciu samochodu z pilota nie chyba nie załącza się alarm. Kontrolka, która jest w lusterku nie mruga. Co może być przyczyną, może alarm jest aktywny tylko nie świeci kontrolka, jak sprawdzić ?
Pozdrawiam
zbijar
Wersja do druku
Witam,
mam taki mały problem. Po zamknięciu samochodu z pilota nie chyba nie załącza się alarm. Kontrolka, która jest w lusterku nie mruga. Co może być przyczyną, może alarm jest aktywny tylko nie świeci kontrolka, jak sprawdzić ?
Pozdrawiam
zbijar
Powodów może być kilka
-spalona dioda w lusterku
- wyłączona dioda
- alarm nie aktywny
podepnij auto pod komputer może cos wykaże - tak to takie wróżby tylko
Dzisiaj byłem u mojego mechanika i auto nie ma żadnego błędu :D
Zapomniałem go zapytać o ten alarm. W poniedziałek oddaję mu auto na totalny przegląd, to zapytam.
P.S.
Adasio, usuń trochę wiadomości ze skrzynki bo chciałem Ci wysłać i brak miejsca :(
Tapnięte z mojego GT-I9300
A może masz coś niedomknięte, albo czujnik maski jakiś zastany...
Sprawdzę dzisiaj po pracy. Wsiądę do auta uzbroję alarm, pomacham rączkami i zobaczymy czy się uaktywni :D
najprościej zrób tak: otwórz maskę, pozamykaj auto, maskę delikatnie, tak aby się do końca nie zatrzasnęła, zamknij auto pilotem, poczekaj minutę, później otwórz maskę bez otwierania auta pilotterm i alarm powinien się auktywnić
Przy prawidłowo działającym alarmie po zdezaktywowaniu czujników ruchu (zamykamy auto pilotem i od razu wciskamy jeszcze raz guzik zamykania) dioda na lusterku przestaje działać a alarm jest dalej aktywny.
Możliwe ze czujniki ruchu są zdezaktywowane na stale NCSem.
Zrobiłem tak jak napisał ratovnik i nic :(
Zamknij auto i podnieś samochód z jednej strony podnośnikiem.
Jeżeli czujnik pochylenia także nie zadziała to znaczy ze z alarmem jest coś nie tak lub wogole go niema.
UPDATE !
Były e65/e66 także bez alarmu.
Pomimo czerwonej obudowy na lusterku alarmu nie było.
Mozna podłączyć INPE i sprawdzic czy znajdziesz sterownik o nazwie DWA.
Alarm myślę, że jest, czujniki pod maską są. Może jest jakaś opcja, że został zdeaktywowany, może jakaś kombinacja przycisków w kluczyku...może ktoś go wyłączył...