-
Benzyna vs Etanol
Mogl by mi ktos wytlumaczyc dlaczego auta z turbo czasem wysterowane sa na jazde na etanolu . Zgaduje ze dlatego ze etanol ma wiecej oktan ? Moze mi ktos powiedziec jakie sa roznice w budowie auta turbo z etanolem a z benzyna ? No i najwazniejsze ile na takiej przerobce mozna zyskac koni . Np mam audi rs6 450 KM chce wiedziec co musial bym zrobic zeby jezdzic lepiej na etanolu .
Wiem np ze moge zainstalowac piggy backa na etanol ale to moge zrobic w kazdym aucie ale z tego nie ma wiecej koni .
-
Z tego co wiem,na Etanol auta mają wzmocnione zawory i gniazda zaworowe,poniważ Etanol ma wyższą temperaturę spalania.
Miałem Saaba 95 , 2.3 turbo i wedle fabryki na benzynie miał 185KM a na Etanolu 210.
-
Tez mialem Forda na etanol tam roznicy w koniach nie bylo . Ale dzis spotkalem kolesia na stacji tankowania i wlasnie tankowal swoje bmw etanolem . Mowi ze nie dosc ze taniej to ma o 50 KM wiecej . Ale nic mi nie powiedzial jak to dziala bo sam nie wiedzial . Zaplacil za instalacje turbo i tych gadzetow 60 tys koron ...
-
Taniej to specjalnie nie jest,poniważ o tyle co jest tańszy Etanol,o tyle więcej go pali.
-
Myslalem zrobic swoje e65 na etanol , ale tak jak mowisz nie oplaca sie . Podejme sie tematu jak benzyna bedzie po 16 koron .
-
Szwedzi na etanolu śmigają 2.2Turbo Audi które mają po 600-700KM bez awaryjnie. U Ciebie przerobienie auta na etanol i dalej grzebanie rs6 na moc + jest jak najbardziej uzasadnione choć na temat nie napiszę więcej niż siwymetal.
p.s. rs6 C5 piekne auto i jeszcze piękniejszy silnik:D
-
Ethanol u nas jest sprzedawany jako paliwo E85 czyli 15%benzyny 85%ethanolu da sie na tym jeździć normalnie bez zdnych kombinacji ale trzeba dolewać benzyny ja leje 30l ethanolu i 30l beny jeżdżę bez problemów to że spala mi więcej o 1l to żaden problem .
NA czysty są emulatory kosztują 5000kć .
bez niczego ciężko się na samym odpala i silnik pier... jak potłuczony .
Moc jest większa ale bez przesady wyższa liczba oktanowa , wyższa temperaturą zapłonu i jeszcze jeden problem ethanol jest rzadki co moze spowodować przybywanie oleju w silniku .
Ale jest np taki prosty mały plusik po przejechaniu 1000 km trzeba wymienić filtr paliwa :D bo ethanol rozpuszcza gnój który nazbierał się z benzyny .