-
Który to wahacz?
Mechanik stwierdził że mam do wymiany wahacz górny tylny. Szukając w necie widzę że są dwa czyli banan (17) i prosty (13):
http://realoem.com/bmw/showparts.do?...44&hg=33&fg=30
Który z nich może odpowiadać za ruszanie się koła prawo-lewo (nie góra-dół) przy złapaniu go oburącz...? A może oba?
-
Jeśli lata już całe koło, niestety ale wybrałbym opcję wymiany kompletu wahaczy. Jeśli koło ma luzy, obydwa wahacze dostały po tyłku, a do kompletu wymieniłbym jeszcze łączniki wahacza. Ja do kompletu wymieniłem jeszcze tuleje na tylnej belce i niestety nie dało rady jakoś konkretnie tych na belce zdiagnozować. Po ich wypchnięciu dopiero okazało się, że ich wymiana to było dobre posunięcie.
-
Nie chcem zakladac nowego tematu, wiec zapytam tu,
co moze byc wywalone ze auto po zalozeniu 18" na poprzecznych nierownosciach przeskakuje o kilka cm, przynajmniej takie odczucie ze tylek przeskakuje
a na zimowych 16" nie bylo tego czuc i na szarpakach nic pokojacego nie widac
-
u mnie latanie na boki ustalo po wymianei 17 ale wymienil bym oba bo za pol roku znowu bedziesz rozbierac
-
To i przy okazji tuleje wahacza ,,H" nr 8 na rys??
A jesli auto przeskakuje na prawo (i tylko na prawo) to za ktora strone sie zabrac??
-
A masz standardowe koła z opowiednim ET czy jakies wynalazki ? Miałem kiedyś felgi 18 ze złym ET to samochod jezdzil jak chcial, wymiana na felgi z poprawnym ET i jedzie jak po sznurku a koleiny nie straszne dla tak duzego samochodu jak e38. Podjedz tez na szarpaki na kontrole zawieszenia, jak jest wywalone to tez bedzie latac, niestety ciezko zdiagnozować tuleje na tylnej belce. W moim przypadku dopiero było widać ich zużycie przy ich wymianie
-
Przy ori feldze 16'' 245/55 nie czuc ale juz przy wz32 et20 275/40/18 to koleiny to normalka ale dosyc mocno czuc przeskakiwanie,
na szarpakach bylem jesienia i nie zabardzo bylo widac ktore tuleje.
Auto narazie w odstawke ale na wakacje bede musial cos z tym zrobic