-
lusterko wewnetrzne
witam, wymieniam zwykle lusterko poliftowe na fotochrom poliftowy. Po podmienieniu nie dziala sterowanie alarmem i centralnym z pilota. Czy lusterko trzeba zakodowac aby zadzialalo czy dzialac powinno od razu, czy mam cos zwalone, irde itp w tym fotochromie. Dodam ze lusterko sie sciemnia jak powinno.
-
Lusterka nie trzeba kodować, w przeciwieństwie do kluczyków.
Musisz "nauczyć" na nowo kluczyki komunikacji z autem.
-
Wpinam stare lusterko wszystko wraca do normy czyt. sterowanie działa. Wpinam fotochrom i cisza. Procedura kodowania kluczyka w moim przypadku może być cieżka gdyż zamek kierowcy ''wkładka'' nie akceptuje kluczyka - nie da się go ''wrazić do zadka''
-
A do czego Ci zamek kierowcy potrzebny (jeżeli mówimy o zamku w drzwiach kierowcy)?
TUTAJ podobny temat z forum jak zakodować kluczyk.
Ja kiedy dokładałem lusterko fotochrom miałem dokładnie taką samą sytuację jak Ty. Po zmianie lusterka cisza, ani centralny, ani alarm nie działały.
Nauczyłem kluczyki i wszystko gra.
Później możesz jeszcze DISem skasować błąd, bo wywali brak komunikacji pilota.
-
W lusterku masz odbiornik IR do pilota centralnego zamka,spróbuj zakodować kluczyk (pilota),powinno być ok.
-
Kodowalem kluczyk wedle instrukcji:
-zamykam drzwi ale nie wciskam rygielka
- kluczyk do stacyjki i do 5 sek. Na pozycje 1
- wyjmuje kluczyk wciskam dolny przycisk na pilocie i trzymam a nastepnie trzy razy gorny i po ok 5 sek. Puszczam dolny.
-dioda na pilocie zaczyna migac pare sekund i dupa centralny powinien sie zamknac i otworzyc a tu cisza.
Dodam ze na starym lusterku juz mi dziala jeden pilot bo po tej operacji, ten ktory programowalem calkowicie sie rozstroil. Juz nie wiem sam czemu to nie dziala
-
Czasem trzeba podjąć kilka prób żeby zadziałało.
Kluczyk po wyjęciu ze stacyjki trzymasz skierowany w stronę pokrętła lusterka?
-
Prob bylo kilkanascie. Pilot kierowalem w strone pokretla oczywiscie. Dziwi mnie ze dzialajacy pilot po probie zakodowania z dzialajacym z nim lusterkiem, przestal reagowac. Gdzies wyczytalem ze mozna tylko raz zakodowac albo jakos tak, bo pozniej juz tylko aso?
Dziś podmniniłem bebechy z lusterka zwykłego do tego fotochromu. Elektronika jest taka sama. Kluczyk jeden działa a chotochrom ściemnia. Szkoda że nie zrobiłem tego wcześniej tylko rozkodowałem jednego pilota z którym nie wiem teraz co mam zrobić :( Połowiczny sukces
-
Kluczyki można kodować wielokrotnie.
Kodowanie kluczyka musi mieć miejsce jeżeli np. wymieniasz baterię i czas między wyjęciem starej i włożeniem nowej baterii jest dłuższy niż 1min (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie).
Biorąc powyższe pod uwagę, kodowanie możesz wykonywać wielokrotnie.
Ja u siebie kodowałem kilkanaście razy przy okazji zmiany lusterka, a co, bogatemu kto zabroni? :p
Wyciągnij baterię z tego kluczyka, który przestał działać. Odczekaj 1 lub 2min. Wrzuć baterię i spróbuj go zakodować.
-
Dzięki za radę, wykonam jak piszesz może to pomoże.