-
e32 Gumowy przegub walu
Witam! Dziś stzrelił mi gumowy przegub wału napędowego. Miał on niecały miesiac. Podejrzewam że wina leży po stronie mechanika który mi to montował. Obiło mi sie o uszy że śruby muszą być włożone na przemian (raz łeb raz śruba). Czy wie ktoś jak to ma być jak fabryka nakazała? I co ze znakami na przegubie. Chce uniknąć podobnej sytuacji.
-
Po mojemu to bez różnicy od której strony śrubę włożysz. Inaczej ściskać będzie czy co? Ciekawe, chyba, że stercząca śruba o coś ma zaczepiać. Jakiej firmy miałeś tą gumę? Może tańszej niż tania i za dużo wymagań co do niej.
-
Przegub miałem Hansa. Podobno taka lepsza rzepa.
-
Nie wiem jak teraz ale kiedyś hans to kiszka była. Ja miałem tez przygodę w wakacje, w trasie poleciał mi ten przegub i strzępy wybiły zabezpieczenia z cięgien lewarka zmiany biegów i miałem tylko jeden bieg:) Wróciłem do domu ok 250km bez tego przegubu, delikatnie musiałem ruszać z miejsca i jakoś dąło się jechać do ok 80km/h. Śruba o śrubę się zazębiała i przenosiło napęd na dyfer:) Założyłem lemfordera ok 150zł chyba kosztowała i przejechane ok 20tys km i nic się nie dzieje.
-
hansa kupiłem bo nic innego wtedy nie mieli a potzrebowałem na juz. Co jak co ale myślałem że troche wiecej to pojezdzi
-
Wina leży po stronie łącznika, śruby tak jak mówisz fabrycznie są na przemian ale nie ma to nic do rozwalonej gumy. Kup Febi czy Meyle a najlepiej Lemfordera i po kłopocie.
-
miałem ten sam problem przegub był hansa i tak mi wybił tulejki od cięgnien lewarka ze wydałem 200 w bmw shop na części,rada lepiej kupic raz a dobrze.aktualnie mam założony LEMFÖRDER.
-
Hans ma na pudełku Germany i na tym się kończą jego podobieństwa do dobrej jakości :)
-
Czyli ratuje mnie tylko dobrej marki częśc. za godzine bede u mechanika i dowiem sie co tak naprawde sie stalo