Witam
Czy skrzynia 5HP30 ma jakąś chłodnicę oleju czy coś??? czy w ogólema jakies połączenie z płynem chłodniczym???
Wersja do druku
Witam
Czy skrzynia 5HP30 ma jakąś chłodnicę oleju czy coś??? czy w ogólema jakies połączenie z płynem chłodniczym???
Jest chłodnica, wygląda to tak: http://www.realoem.com/bmw/showparts...&fg=05&lang=pl
Połączenie z płynem chłodniczym ;)?? Przecież to chłodniczka oleju ;)
tak wiem że to chłodnica oleju Jakubie zastanawiało mnie czy nie jest jakoś podłączona do obiegu płynu chłodzącego dodatkowo teraz widze wzgędem tego schematu, że raczej nie dzięki :)
jest polaczenie z plynem chlodniczym, to jest wymiennik ciepła
te przykrecane rurki to rurki wodne, a olej doprowadzany tym kroćcem stopniowanym, tam jest kanal w kanale.
powiedzmy uklad chlodzenia ma 100 stopni
a olej w skrzyni 120-140 stopni
ten nagrzany plyn chlodniczy chlodzi skrzynie
ludzie ktorzy zajmuja sie skrzyniami maja testery na obecnosc plynu w oleju skrzyni.
jakub ty tez masz cos takiego 17217519213 ale ty masz w e66 zminimalizowane
Tak ma i jest polaczona z plynem chlodniczym, w E32 740i jest dosc niefortunnie umiejscowiona wiec bardzo latwo ja uszkodzic (zwlaszcza jak auto jest obnizone). Jesli uszkodzenie jej umknie kierowcy to za jednym zamachem mozna wykonczyc caly naped tj silnik i skrzynie :(
moje auto nie jesy i nie będzie obniżone :)
no tak sądziłem, że skoro to jest chłodnica to ma połączenie z płynem obecnie mam wyjęty silnik bo przechodzi delikatne zabiegi odświeżające po 21 latach życia i zaciekwaiło mnie to ustrojstwo dobrze sądziłem co to jest :)
a jak dobrze pójdzie to możliwe, że niedłgo zniknie automat to i chłodnica też
Taka chłodnica jest w każdym aucie z automatem. Na wymienniku z płynem chłodniczym lub zwykła w mniejszych silnikach. W e32 wymiennik główny jest w chłodnicy zasadniczej.
Tak jak tutaj jest umiejscowiona chłodnica oleju silnikowego.