-
I kolejny..
Cześć wszystkim.
Mam na imię Bartek, tydzień temu zakupiłem 728 w automacie. Kolor navara-violet.
Jest to moje pierwsze bmw w życiu ale chyba jak w większości przypadków od razu wiadomo że jeżeli zmienię samochód to na bmw :)
Nie mam fotek jeszcze bo sypie i sypie ten śnieg ale jak tylko będzie okazja to pstryknę kilka.
Po lekturze forum wybieram się właśnie za kilka godzin na wymianę oleju w skrzyni. Auto ma naklupane prawie 250kkm więc wydaje się że to najwyższa pora.
Trzymajcie kciuki ;)
-
W I T A M
Idziesz ta sama droga co ja :)
zrob fotki i bezawaryjnej jazdy
-
Dzięki. Jak na razie skrzynia pracuje bardzo ładnie (lepiej jak przed wymianą) ale za to świeci się nonstop ASC+ABS. Po zgaszeniu i uruchomieniu silnika po minucie kontrolka nie świeci ale wystarczy ruszyć i od razu się zapala. Podłączali mi go tam na komputer i stwierdzili że zanika komunikacja między licznikiem/asc/abs czy coś tam. Podejrzewam wilgoć ale nie wiem gdzie szukać wtyczek...
-
czy wariuje ci licznik podczas jazdy? i ekonomizer?
jeśli tak popatrz na czujnik ABS-u
-
Nie zauważyłem żeby licznik wariował. Normalnie wskazywał prędkość i obroty silnika, ekonomizera nie obserwowałem.
Ale tak jak pisałem - po odczycie błedów komputera powiedzieli że "traci się komunikacja między modułami związanymi z asc i abs i dodatkowo licznikiem".
Wczoraj się raz zapaliło ale zaraz zgasiłem motor odczcekałem minutę i już sie nie pojawiło. Dziś wskoczyło i kaplica jak dotąd :)
Nie wiem czy nie pobiegnę zaraz wyjąć licznika i pooglądać styki kostek bo mam dziwne wrażenie że mogły pośniedzieć... Co o tym sądzisz ?
-
-
-
Adasio: na razie się nie zaświeca (wcześniej zanim usiadłem do komputera przeczyściłem contact-spray'em styki wtyczki pompy abs). Jutro rano sprawdzę czy się problem pojawi ponownie, jeśli tak to wyciągam licznik i będę grzebał :)
-
Podjechałem na diagnozę komputerową i system ABS wykazał błąd 034
Czy jest to któryś czujnik czy może pompa do wymiany ?
Nie wiem czy zakładać nowy temat czy może tutaj ktoś mi pomoże :)
Dokładnie to błąd był: 22 (034) switch over valve (lub change over valve)
Ale podobno to też może być któryś czujnik.
Poradźcie co robić ?
-
wg mnie czujnik Abs-u ale powinna diagnoza pokazac ktory chyba jest do wymiany