-
nierówne obroty
witam
Mam pytanie. Czym mogą być spowodowane obroty na ,,biegu jaowym'' ? Samochód podnosi obroty i opuszcza od ok 0,5 tys do 1,5 tys. Góra, dół, góra dół...
Podobno wiele beem tak ma i nie ma sie specjalnie czym przejmować, natomiast w moim przypadku w dolnych obrotach nie mam wspomagania kierownicy.
Samochód, ma LPG, natomiast nie ma to znaczenia bo dzieje sie tak również na benzynie.
pozdrawiam
BMW e38 3.0 v8
-
Na początek wyczyść przepustnicę i regulator biegu jałowego.
Jeśli to nie pomoże to sprawdziłbym czy nie ma nieszczelności w dolocie.
Czasem przepływka może takie zachowanie powodować.
-
dzisiaj sprawdziłem i nie dzieje sie tak tylko na biegu jałowym. obroty mam od 0.5 do 1,5. Wczoraj zmieniłem filtr powietrz i posprawadzałem wszystkie połaczenia i jest ok. Dałem dzisiaj samochód na wyciecie katalizatorów, bo jeden wydaje sie być rozlecianym, wiec może blokuje odprowadzenie spalin. Zobaczymy co sie bedzie działo po wycieciu.
Mam jeszcze pytanie, ponieważ obecnie przebywam poza domem na studiach i nie mam specjalnego dostepu do warsztatu ani specjalnych narzedzi. Czy gdybym chciał wyczyscic ta przepustnice to jest trudno? Pozdrawiam
-
Wystarczy płaski śrubokręt, benzyna/rozpuszczalnik i szmatka.
-
a nie myslicie że to może być wina przepływomierza?
Jak moge to sprawdzić?
Czy moge odłączyc przepływomierz? Jakie będą tego efekty ?
-
Jak odłączysz przepływomierz i poprawi się praca, to nie jest to 100% tego, że to właśnie on jest uszkodzony. Przy nieszczelności w dolocie za przepływomierzem też mogą być takie efekty
-
no i wszystko jasne. Dolot od dołu pomiedzy przepływomierzem a przepustnica miał szczeline. Zaklejone i wszystko wróciło do normy ;D
-
mam dokładnie ten sam problem, ale ja nie mam pojęcia o BMW wiec zawioze chyba samochod do mechanika, pytanie czy moge tak jezdzic i czy nic sie nie zepsuje poprzez tą usterke?
moje obroty na luzie zachowują sie dokladnie tak samo.
-
Nie musisz być mechanikiem zeby stwierdzić czy Twój dolot jest pekniety. Popatrz od sammego filtra az do przepustnicy czy wszystko masz szczelnie pozamykane, czy gumy nie są sparciałe. Jak cos Ci sie bedzie wydawało podejrzane, to zaklej taśmą izolacyjna i zobaczysz czy jest lepiej.
-
włsnie dzis patrzylem, ale nic nie zauwazylem podejzanego, ale jest jeszcze cos, obroty zaczely wariowac zaraz po zmianie oleju, ktos mi powiedzial ze moze silnik pracowal wczesniej na innym oleju i to dla tego, teraz np wracalem z pracy i wszystko bylo ok, obroty nie falowały. sam nie wiem, a ta guma to jest od jakiego filtra? bo nie wiem dokladnie jak ta przepustnica wygląda :(