-
m62b44 jaki olej
Panowie jaki olej polecacie do tego silnika??? Auto jest zalane SELENIA ale nie mam pojecia jaka bo tyle udalo mi sie odczytac z naklejki. Raczej stawiam na syntetyk bo raz ze szklanki nie stukaja a dwa ze jest on do¶ć rzadki. w katalogach on line jest spory rozrzut wszystko zalezy od producenta. od 0w30/40-10w40/60. Na obudowie chlodnicy mam też naklejke castola jeszcze chyba jak z fabryki wyjeżdzała i tam jest napisane 0w30 lub 10w60 też niezły rozrzut. i b±dz tu m±dry
-
Ja miałem Motula 8100 5w40 i w sezonie letnim niestety słychać było szklanki zaraz po rozruchu. Teraz wlałem Motula 300V Chrono 10w40 pełny syntetyk i jak na razie jestem bardzo zadowolony:) Ale przejechałem na nim ok 1000km więc jeszcze za jaki¶ czas będzie można stwierdzić czy na 100% była to dobra decyzja.
-
Z tego co ja wiem to producent zaleca 5w30 (BMW Longlife 04 bodajże). Ja mam castrola edge 5w30 (spełnia normę bmw longlife 04).
-
zastanawiam sie na castrol magnatec 5w40 lub edge 5w40 lub elf exellium LDX 5w40. castrole spelniaja norme 04 oba a elf nie wiem ale lubie ten olej