-
Wyciek
Ostatnio zauważyłam , że po włączeniu klimy i wolnej jeździe po mieście po zaparkowaniu wypływa płyn z chłodnicy. nie dużo ale wypływa.Jak klima jest wyłączona to wszystko w porządku. Dzieje się tak po włączeniu jej. Dokładnie stało się tak wczoraj, potem już jej nie włączałam. Co to może być? Jutro wybieram się do warsztatu , ale może ktoś wie i mnie przygotuje na diagnozę. 8/
-
spokojnie :)
prawdopodobnie chodzi ci o skraplanie sie klimatyzacji...
to normalna sprawa w kazdym aucie z klima ;)
-
dokładnie tak - różnica temperatur wytwarza wodę która nam kapie spod auta. Sprawdzaj poziom płynu chłodniczego na zimnym silniku, ale na 90% jest to woda więc nie ma sie co martwić.
Pzdr
-
Nie o skraplanie. Jakby o to chodziło to bym nie pisała. Trzeba było dolać płynu do chłodnicy bo jak auto wystygło to brakowało. Jeździłam już na klimie i nic takiego się nie działo, ale to były trasy , nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. A jak podeszliśmy do auta strasznie śmierdziało płynem, dlatego sprawdziliśmy co sie dzieje.
-
Skoro zauważyłaś ,że cieknie to musisz zlokalizować gdzie to ma miejsce bo tak przez internet to się raczej nie da......
-
no to może rzeczywiście ten drażniący nozdrza zapach jest wynikiem wycieku płynu z ukł. chłodzenia. Tutaj jeśli tak jest to ciężko jest doradzić ponieważ trzeba widzieć. Przeglądnąć wszystkie przewody gumowe ukł. chłodzenia, a także chłodnicę.
A co do wody to nie wszyscy wiedzą, że mając klimę takie coś się dzieje więc lepiej wyeliminować ten błahy objaw.
Pzdr
-
Okazało się , że to czujnik jest zepsuty , który uruchamia wiatrak chłodzący silnik podczas postoju. Czujnik jest zepsuty więc wiatrak się nie uruchamia co powoduje ciśnienie płynu i wyciek. Prawdopodobnie jest jeszcze możliwość , że nawet nie jest całkiem do wymiany tylko mógł się poluzować i nie ma styku. Teraz wizyta u elektromechanika. Całe szczęście że to tylko to. Pozdr.
-
Hej,
ale wiatrak od chlodnicy nie jest chyba sterowany elektrycznie tylko przez sprzeglo viskotyczne? Elektrycznie to jest sterowany wiatrak od klimatyzacji, i jesli on nie dzialal, to nie powinno to miec wplywu na cisnienie w ukladzie chlodzenia tylko na cisnienie czynnika w ukladzie klimy. Poprawcie jak sie myle...
-
Nie jestem pewna ale z tego co słyszałam , mechanik mówił, że ma osobny wiatrak el. ( chyba że chodziło ten od chłodnicy) sterowany na postoju do chłodzenia silnika i on ma czujnik i to on się zepsuł. tak mi się wydaje. A jak się włącza wiatrak na postoju? Skąd wie żeby nie chłodzić cały czas tylko po schłodzeniu wyłącza się? Chyba musi dostać jakiś el. impuls , że silnik jest już zimny. Tak na logikę.Jakaś elektryka musi tam być. Nie mądruję bo sama nie wiem dlatego napisałam, bo może ktoś miał podobną sytuację i coś doradzi. Pod koniec tygodnia jedzie "dzieciak " do warsztatu to będę wiedziała dokładnie a na razie jeżdżę bez klimy. :roll: