-
ASB
Witam mój problem polega na tym że po jezdzie po mieście około 40-50km skrzynia wchodzi mi w tryb awaryjny jesli chodzi o trase to moge pojechac ponad 100km i ponownie tryb awaryjny po zgaszeniu na 15min motoru mozna około 15km jechac w normalnym trybie. olej zmieniany z filtrem 2 razy w ciagu roku i podobno sprawdzane wszytkie rurki i chłodnice oleju i inne pod względem przepustowości [podobno ok] ma ktos jakis pomysł podobno skrzynia nie ma błedów może ktos cos podpowiedziec co robic lub polecic kogos w okolicy wawy co ma pojecia na automatach? pozdrawiam
-
-
podepnij komputer i sprawdzaj jezdzac dane ze skrzyni . Zobaczysz w jakich temperaturach pracuje asb. Pozatym jesli jest tryb awaryjny to powinien byc jakis blad.
-
Ewidentnie wina leży po stronie oleju tj nie właściwego jego chłodzenia.Moja rada jest taka,żebyś sprawdził dokładnie chlodnice oleju a raczej czy nie jest zabita blotem itp,następnie czujnik odpowiedzialny za kontrole temp oleju.Czy skrzynia podczas prawidlowej pracy płynnie przerzuca biegi??
-
skrzynia pieknie zmienia biegi .. Mój mechanik twierdzi że chłodnica oleju była sprawdzana i jest czysta ze swojej strony podejrzewam konwerter .Ogólnie mówiac opadły mi juz ręce do skrzyni :( prośba o polecenie kogos z okolic warszawy co zna sie na automatach] dodam jeszcze że problem zacząl sie zaraz po kupnie samochodu sprzedający powiedział że nigdy nie wymieniał oleju w asb
-
aha olej to ATF ESSO czy jest prawidłowy??
-
Do skrzyń ZF w E38 prawie zawsze stosuje się ESSO-Mobil LT71141.
Są jakieś wyjątki, ale właśnie patrzę na tabelkę i tam jest informacja, że do wszystkich skrzyń ZF montowanych po 7/1994 jest stosowany LT 71141.
I to niezależnie czy 5HP18, 24 czy 30.
-
Zalewasz olej zgodny ze specyfikacją oleju zalecanego przez producenta. Specyfikacją, nie nazwą. Z drugiej strony, skrzynie mające chodzić na syntetyku, chadzają na mineralu i odwrotnie.
Twój problem nie musi dotyczyć oleju. Rozszerzalność temperaturowa metali potrafi płatać stykowe figle. Jakie błędy wyszły na skanie ? Jeśli nie byłeś, to najpierw jedź do byle kogo, kto może je odczytać. Potem dopiero pytaj o specjalistę od automatów. Bo im większy specjalista, tym szybciej powie Ci, że żeby zdiagnozować usterkę, trzeba skrzynię rozebrać.
-
tak zgadza sie każdy chce wyjąc skrzynie jak podepne sie pod komp to napisze jaki był bład