-
Akumulator e65 745 ILA
Witam, mam pytanie dotyczące akumulatora. Co dzieje się z akumulatorem AGM po lądowaniu zwykłym prostownikiem (do aku kwasowych)? Nie wiem jaki mam akumulator widzę tylko jego klemy z góry ponieważ jest zastawiony butlą gazowa w kole zapasowym;/
Poczytałem kilka postów na temat akumulatorów, rozumiem ze jeżeli prąd lądowania na włączonym silniku jest powyżej 14V to lądowanie jest ok. Postaram się jeszcze dzisiaj sprawdzić pobór prądu, może coś nie zasypia…
Jeżeli będzie konieczny zakup nowego akumulatora to do 745i najlepszy będzie 90Ah i około 900-1000A. Co jeżeli kupie mniejszy przykładowo 800A ?
-
Akumulator AGM ładujemy taką samą ładowarką jak i kwasowy, niema różnicy. Bezpieczne ładowanie to 1/10 pojemności aku. czyli jeżeli mamy aku. 100Ah to ładujemy go 10A do napięcia 16V.
Jeżeli NAPIĘCIE ładowania wyniosi powyżej 14V to jest w miarę OK. W zależności na jakich strasach jeździ auto, przy cyklu miejskim 14.6 jest wskazane.
Do twojego auta może być i 800 A ale radziłbym większą pojemność, np. 100 - 110AH. Ze względu na długi czas usypiania zalecam AGM.
-
Dziękuję za rzeczowa wiadomość. Mój stary akumulator nie był AGM, po sprawdzeniu prądu rozruchowego z 900A nominalnych miał aktualnie 153A :)) Kupiłem nowy 100AH-800A.
Pod koniec żywota mojego starego aku, jakieś 2 tygodnie temu zrobiłem rejestrację nowego akumulatora w INPIE jako test czy mu może to nie pomoże. Teraz chyba juz nie muszę tego robić ponownie? Pytam bo nie mam dostępu do INPY teraz.
-
powiniennes jezeli zmieniles na nowy