-
Pukanie w prawym kole
Cześć,
Od X czasu mam problem objawiający się pukaniem dobiegającym od przodu, prawe koło - strona pasażera. Problem jest o tyle irytujący, że nawet przy niewielkiej nierówności słychać puste pukanie. Np przy wsiadaniu do samochodu od strony pasażera też puka. Pytanie zanim pojadę do mechaniora. Co to może być i czy rzeczywiście amory do wymiany? Nie zauważyłem pogorszenia się właściwości jezdnych, głównie chodzi o komfort podróży i te dudnienie podczas jazdy. Chodzi o amor, czy o jakiś odbój, gumę? Można wymienić bez konieczności wymiany amora, czy trzeba wymieniać całość?
Pozdrawiam,
Marcin
-
W E36 pukało mi jak miałem uszkodzony łącznik stabilizatora - tyle, że pukało na hopkach albo solidnych dziurach.
Może tu będzie podobnie?
-
Ja bym obstawiał stabilizator, ale trzeba sprawdzić. A bardziej tuleje. Na podnośniku napnie stabilizator i ciężko wyczuć. Jeden w kanał, a drugi buja samochodem.
-
Stabilizator albo górne mocowanie amora
-
sprawdz czy nie ma luzu na gwincie trzymajacym amor w rurze mcpersona
-
w e32 sa wklady w mcphesronie? jesli tak sluchaj, zakladalem do siebie gwint na dniach, i nie dokrecilem mocno nakretki od wkladu tej duzej, dokladnie taki sam objaw wsiadalem do auta puk, jechalem po dziurach pukanie puste takie. rozebralem wszystko z 10 razy az wpadlem na pomysl dokrecenia tej sruby, pol obrotu i cisza:)
-
Ok, dzięki koledzy za info, ja niestety nie mam za bardzo warunków aby posprawdzać te rzeczy osobiście, ale przynajmniej będę miał jakieś pojęcie zanim pojadę do Waldka-Mechaniora i postaram się łatwo nie dać nabić w bambuko ;)
Pozdrawiam,
Marcin
-
Zazwyczaj uszkodzeniu ulegają wpierw rzeczy najdelikatniejsze, czyli gumy, łączniki, sworznie..
Zazwyczaj są one też najtańsze, więc nie masz się co stresować.
-
Jak dla mnie też zdecydowanie mocowanie amora.
Podnieś maskę i sprawdź czy nie są wybite poduszki :)