Jako nowy witam wszystkich.
Otó¿ panowie z moj± e38 v12 nie mia³em sporych problemów nawet przez ca³e lato 2012 a¿ do po³owy wrzesnia br, kiedy to ja powa¿nie zachorowa³em szpital itp,,, moja bunia na alternator !! wiêc elektryk 12 V po wyjêciu go stwierdza ze spalony ,ok,, nówkê ma na trzeci dzieñ, ale stwierdza te¿ ze w p³ynie ch³o,,, s± plamy oleju ! ja bardzo chory i ma³o kontaktuj±cy mówie ze by³o wsio ok, 12V na to ze sprawdzi³ p³yn i na zime jest ok ale nowego nie wla³.
Ja autko odebra³em po tyg,, jak wyszlem z nemocnicy i chodzi³o super bez zastrzezeñ ale do ch³odnicy nie kuka³em ( choroba ) ale jak juz mam stan ok to zacze³o mnie to zadziwi±æ sk±d olej w uk³adzie ch³odzenia jak ca³e lato nic sie nie dzialo i nie dolewa³em p³ynu ani nie mia³em przegrzanego motorka , a borygo wymienia³em w marcu tego roku na nowe wiec ca³y uk³ad mia³em czysty a¿ do fona od 12V .
Wiêc panowie czy mieliscie taki lub podobny problem ?
Bo mi przychodzi tylko jedna my¶l ze ten 12V poprostu spu¶ci³ p³yn do brudnego wiadra po oleju i st±d ten problem.
Albo faktycznie moze motorkowi ju¿ uszczeleczka pod g³owic± puszcza, ale w sumie olej mam te¿ ok i nic sie nie dzieje. Aczkolwiek jak wraca³em dzi¶ z Tych to odczu³em jak by klima dmucha³a wiecej ciep³ym jak zimnym a ustawi³em tem na 19, gdy by ch³odnica by³a zaoliwiona to moze stad objawy ciep³ego dmuchania ?
Nawet stan p³ynu w uk³ ch³,, jest ok i nadmiaru nie ma.
Wracaj±c do temperatury mojego V12 to to u mnie wyglada to tak: 98-111 stopni wskazówka w pionie non stop, test pom tem podczas jazdy i nie ,lub z jazd± na klimie lub bez , silnik od klimy sprawny 100% a Visco ?? ale ponoæ te motorki lubi± tak± temperature , ale ten olej w uk³adzie mie przera¿a i te 111 stopni. w porownaniu do innych motorków to ciut za duzo ,a skoro by tak by³o to taka temperaturka pewnie by uszczeleczke po d³ugiej eksploatacji gdzie¶ by z¿era³a powoli st±d skutek.
Pozdrawionka dla wszystkich:smile: