-
jak wyjąć radio z E38
witam...mimo usilnego przeczesywania forum nie znalazłem odpowiedzi na pytanie...jak wyjąc cały panel MKII, chce dostać się na tyły do przewodów gdyż gdzieś zniknął mi dźwięk...może tam się coś rozłączyło?...pewnego dnia po prostu zaległa głucha cisza w głośnikach, radio działa, cd działa, navi działa, tv działa...tyle ze bez głosu...w bagażniku posprawdzałem co mogłem, połaczenia itd...z góry dzieki za jakas pomoc...
-
-
Dołączam się do pytania bo mam podobny problem :)
Bartek co do dźwięku to warto też sprawdzić BM24 http://7er.pl/showthread.php/10126-B...%C3%B3wki-mocy
u mnie raczej odpada bo jak kupiłem samochód to panel był obluzowany na jednej śrubie i latał sobie i być może wtyczka się poluzowała, bo dźwięk ginie czasami, ostatnio coraz rzadziej.
Ja wiem tylko tyle:
1 listwę od strony kierowcy trzeba podważyć i wyjdzie
2 listwę drewnianą od pasażera trzeba wykręcić, w tym celu otwieramy schowek, odkręcamy osłonę od góry schowka (ten plastik) wkładamy rękę i szukamy plastikowych nakrętek na wysokości listwy drewnianej , jest ich chyba 4, tylko by się nie pomylić bo ta czarna osłona pod listwą drewniana tez jest przykręcana.
3 jak zdejmiemy listwę toi mamy już na wierzchu śruby którymi jest przykręcony panel. No ale by go odkręcić w pełni trzeba chyba zdjąć drewniana osłonę panelu i tutaj problem bo nie wiem jak ona jest przykręcona,na pewno jedna śrubka jest od spodu panelu, na środku
-
dziekuje kolegom.jutro przy odrobinie czasu biore sie za wybebeszanie bo juz mam dosc tej ciszy.gdybym jeszcze mial V8 tto co innego...o efektach poinformuje..
-
No i jak? wyjąłeś radio? dopiąłeś kable? jest lepiej?
-
Wyjalem radio.wszystko bylo ladnie podlaczone.porozlaczalem.powpinalem powtornie i doopa...bez efektu a dodatkowo teraz nawet nie wlacza sie radio przyciskiem na panelu przy ekranie..masakra jakas...chyba trzeba bedzie do elektronika jakiegos jechac...
-
miałem to samo, radio wł przyciskiem wyjmowania kasety a przyciskiem 3 wchodziłem do menu, po prostu jak rozłączałem taśmę i potem ją wpinałem to nie docisnąłem i stąd te efekty, wyjąłem jeszcze raz docisnąłem piny na płycie wpiąłem taśmę i działa,
no ale dźwięk też czasami ginie więc sądzę że trzeba będzie lutować piny w tunerze BM24
-
Czy ogarniety elektronik bedzie wiedzial co to sa piny BM24 czy to raczej zagadka tak jak dla mnie...
-
w linku powyżej podałem ci info nt. modułu BM24, masz tram zdjęcia, sam polutujesz, niektórzy elektronicy biorą po 200zł za naprawę tego modułu, czyli przelutowanie paru pinów/ ścieżek
-
to jest cena do zaakceptowania bo ja do lutowania jestem totalne beztalencie.....