-
Zamulone M60b30 ???
Witam
Swoim e38 jezdze juz prawie rok, wczesniej nad tym nie rozmyslalem ale teraz mam watpliwosci co do mocy w mojej beemie.
A chodzi o to ze samochod tak do 2.5 tys idzie dosc mozolnie(moim zdaniem) jak na 3 litry. Impreza zaczyna sie powyzej 3 tys obr wtedy ciagnie jak przecinak, i w zwiazku z tym mam pytanie: czy to normalne? Wczesniej jezdzilem samymi rzedowkami(w wiekszosci byly to diesle) dlatego oczekuje wyrozumialych odpowiedzi..... ps. skrzynia automat
zamiast zwyklego papierowego filtra powietrza mam jakas wkladke bla bla bla-moze tu jest przyczyna? pozdrawiam
-
tez mialem kiedys m60b30 i wydawalo mi sie ze rzedowe 6 ciagnely lepiej od dołu
-
czyli mam rozumiec ze to norma w silnikach??
-
Kolego @krzysiek1989 Jeździłem 3.0 v8 podczas kiedy miałem 2.8 r 6 i moim zdaniem 3.0 jest ospała na dole dopiero po magicznych 3.5 tys obr. zaczyna życ i ogólnie dynamiką mnie nie zachwyciła w porównaniu do 2.8 moim zdaniem troszkę lepiej kręcił się r6 :D
Także myślę że nie masz co się martwic po prostu ten silnik ma taką charakterystykę inna bajka jest już w 4.0 v8 choc też z dołu jest mułowaty wiem bo teraz taki posiadam :]
Pozdrawiam
-
Kolega z E46 przesiadł się na 730 właśnie. Liczył na jakieś odejście... sprzedaje po 1.5 miesiącu, bo według niego to jest za słabe, więc chyba tak ten motor już ma :D
-
Też sprzedałem bo za dużo paliło w stosunku do osiągów jakie oferowało.
-
silnik typu M60 ma własnie głównie odejście powyżej 3000RPM a maksymalny ciąg w przedizlae 4000-6500RPM to normalne ale mimo wrażeń jest trochę szybszy od 2,8 bo wyścigi wygrywa się góra a nie dołem:)
-
Posiadam ten motor od 4lat i potwierdzę że dół jest lipa, na początku myślałem że coś jest walnięte, choć po wymianie większości podzespołów mających cokolwiek wspólnego z mieszanką paliwa poddałem się i przyzwyczaiłem do tego. Ogólnie dużo pali jest trochę słaby, ale chyba za to mało awaryjny, choć u mnie dużo zależy jak szybko dodaje gazu, jeżeli zrobię to bardzo energicznie to potrafi zaskoczyć :)
-
potrafi zaskoczyc tzn. ile ci spali?:)
-
Chodziło mi o przyśpieszenie, jeżeli wcisnę energicznie to rusza dość zadowalająco. Spalanie miasto około 18l, trasa nawet 11,5l.