-
problem ze skrzynia
koledzy i kolezanki mam taki mały dylemacik natomiast moja skrzynia niechce redukowac tak jak powinna , jadac na piatym biegu wciskam gaz w podłoge a ona redukuje maksymalnie do czwartego biegu, po wcisnieciu przycisku kickdown zero reakcji, pod kompem nie ma zadnego błedu , biegi zmienia płynnie , przy recznej zmianie wszystko gites i jeszcze taka jedna zagwostka ze jak wciskam poedał gazu do deski to na drajwie (D) zmienia biegi przy trzech i poł tysiaca obrotów , podpowiedzcie cos bo nie wiem od czego zaczac
mam problem z tylnym lewym czujnikiem ABS czasami sie potrafi zapalic ale po wyłaczeniiu i właczeniu ponownym zapłonu gasnie , czy to moze byc przyczyna
-
A czujnika kick-down nie masz uwalonego, jest umiejscowiony w pedale gazu jak go do dech dasz. Sprawdz połączenia elektryczne itp. przepryskaj sprajem do konserwacji elektroniki działa on na zaśniedziałe styki jak wd40 na rdze itp. jak skrzynka działa normalnie na tylko z kick down problem do sprawdz najpierw to, np. podepnij inny pedał gazu z sprawnym kick-down. Przede wszystkim sprawdz na diagnozie spod DISa - można spod niego zrobić diagnostykę skrzynki a nie tylko odczytanie błędów skrzyni ale to już akurat nie każdy warsztat posiada bo sprzęcik nie kosztuje tysiaka czy 2 tylko x10 więcej.
-
Kickdown -- wygląda na niesprawny, skoro nie reaguje.
Pedał gazu -- jeśli wciśniesz 100% bez kickdown (KD), to skrzynia powinna zmieniać biegi na czerwonym polu.
Ja używam KD rzadko, a 100% nawet dość często i zawsze wtedy zmienia biegi na czerwonym polu.
To sugeruje, że masz awarię gdzie indziej, a nie tylko w przełączniku KD.
Sprawdź w INPA na przykład, czy skrzynia nie pokazuje, że auto skręca. Wtedy objawy są podobne.
-
temat nie aktualny prosze o zamkniecie , przyczyna była zbyt luzna linka gazu i przepustnica nie otwierała sie do konca ......