-
oryginalnosc
Witam,
nie wiem, czy zalozylem temat w odpowiednim dziale - jesli nie to prosze wybaczyc mi blad i przeniesc tam gdzie jest jego miejsce (bardzo bym prosil moda o poinformowanie mnie na pw gdzie ewentualnie temat zostal przeniesiony)
do rzeczy:
-niedlugo bede szukal bmw e38. I musze sie do tego przygotowć:)
mam kilka pytań:
-jak rozpoznac czy szyby sa oryginalne? Czy wszystkie szyby musza miec ten sam numer - jesli tak to ktory to?
rok produkcji szyb okreslony jest tak jak w wiekszosci aut za pomocą cyfry i kropek?
-kto jest producentem lamp/kloszy do bmw e38? Czy po jakis symbolach mozna odczytac czy naleza do tego konkretnie egzemplarza? jest tam oznaczenie roku produkcji? numer seryjny z przodu i z tyl musi byc ten sam, czy tylko to dotyczy par przod/tył?
- jakiej grubosci powinna byc powloka na nie malowanych elementach?
-jak sprawdzic bezwypadkowosc i historie auta - za pomoca vin? czy musze udac sie do serwisu czy w inny sposob moge to sprawdzic?
pozdrawiam,
Bartosz
-
na Twoje pytania na forum sa odpowiedzi wystarczy poszukac a nie zadac gotowych odpowiedzi po raz enty
poza tym przedstaw sie w odpowiednim dziale zgodnoe z pkt 5 regulaminu
-
przepraszam za moje lenistwo - zapoznalem sie juz z w/w zagadnieniami, ale nadal mam pare pytan, na ktore nie znalazlem odpowiedzi.
Lampy/klosze - producent hella - ale czy sa jakies numery oznaczajace, ze szklo jest oryginalne?
jakis numer seryjny, moze jest data (w toyocie jest producent, napis toyota japan, numer, który na parach lamp przod/tyl jest ten sam). Jak jest tu, jakie oznaczenia mozna tam znalesc i co one oznaczaja (holologacje i mormy pomijam)? fajnie, gdyby ktos stawil zdjecie w/w symboli w e38
lakier - jaka jest jego grubosc? czy na zewnetrznej powierzchni jest wszedzie taki sam. jesli nie to jakie roznice sa dopuszczalne. jaka jest oryginalna grubosc lakieru w mikronach? (czytalem, ze e seri 5 130mikronow cirka)
Komora silnika i podloga bagaznika pokryta jest lakierem bazowym? Co to oznacza? Wyczytalem, ze sie nie swieci i na chlopski rozum powinna byc ciensza - ile powinna miec?
elementy laczen powinny byc zabezpieczone kitem - jak to wyglada - moze ktos ma fotke?
szyby, powinny miec symbol bmw, rowniez przednia (w innych markach czasami zdarzaja sie wyjatki - np ford)
To oczywiste. Ale czy jest jakis numer, któy określa - ze wszystkie szyby sa od tego egzemplarza?
jak jest z oznaczeniem daty, czytalem, ze bmw nie stosuje metody cyfry i kropek - po czym mozna okreslic rok produkcji?)
chcialbym zaznaczyc, ze na te pytania nie znalazlem odpowiedzi, albo informacje byly sprzeczne, niekompletne.
bardzo bylbym wdzieczny za zdjecia pogladowe - jak wiadomo zdjecie jest lepsze od najdokladniejszego opisu.
interesuja mnie dane dot. e38
pozdrawiam,
Bartosz
-
-
Po to aby kupić bezwypadkowy samochód, ale powiem szczerze (nawet jak na mnie) - za dużo szukasz. Taką to tylko w muzeum już znajdziesz. To, że reflektor/przednia szyba nie jest w serii nie oznacza od razu, że auto jest wypadkowe. Wystarczy kamień, grad albo zwykła nieuwaga i już szkoda. Powinieneś ograniczyć się do lakieru, stanu silnika/skrzyni no i ewentualnie szyb. Jeśli chodzi o lakier mierzyłem już kilka to warstwa lakieru była ok 100 (95, 89) - małe różnice i tego powinieneś się mniej więcej trzymać. Malowane mają 230 mniej więcej (zależy ile nałożyli), a jak szpachla to Ci się nic nie wyświetli zapewne :D
-
poniewaz chce kupic samochód bezwypadkowy. Poniewaz moze sie to przydac innym osoba. Dzieki temu bede mogl sprawdzic czy auto absolutnie bezwypadkowe/200% nie malowane naprawde takim jest. Bo uwazam, ze samochód do kochania powinien byc mozliwie oryginalny i bez ingerencji (taki jak go fabryka stworzyla lacznie z lakierem)
nie chce sie teraz spierac sie czy samochód z malowanym elementem jest gorszy od tego nie malowanego - bo kazdy ma swoje zdanie na ten temat i nalezy to uszanowac.
pozdrawiam,
Bartosz
-
poniewaz chce kupic samochód bezwypadkowy. Poniewaz moze sie to przydac innym osoba. Dzieki temu bede mogl sprawdzic czy auto absolutnie bezwypadkowe/200% nie malowane naprawde takim jest. Bo uwazam, ze samochód do kochania powinien byc mozliwie oryginalny i bez ingerencji (taki jak go fabryka stworzyla lacznie z lakierem)
nie chce sie teraz spierac sie czy samochód z malowanym elementem jest gorszy od tego nie malowanego - bo kazdy ma swoje zdanie na ten temat i nalezy to uszanowac.
pozdrawiam,
Bartosz
jesli chodzi o szyby, sam mam przednia nieoryginalna - ale o tym poinformowal mnie poprzedni wlasciciel w serwisie mi to potwierdzili. Szyba to nie problem, to rzecz eksplatacyjna. Ale klosze dobrze miec oryginalne - swiadczy to o tym, ze samochod nie mial powazniejszej przygody - bo nie ma co ukrywac tak latwo reflektora nie idzie uszkodzic "po za" wypadkiem.
-
jak kupie nowke, serwisuje, nagale na parkingu dostane w błotnik to juz auto powinienem oddac na złom?????
-
czy majac do wybory auta tak samo wyposazone, z tego samego rocznika - takie same (wiem, ze to nie mozliwe:)
i jeden bylby po drobnej stluczce drugi nie to ktory wybierzecie? Dla jednego wazniejsze bedzie wyposazenie, dla innego przebieg a jeszcze dla kolejnej osoby oryginalnosc. Ja mam takie spaczenie, ze blachy musza byc nietkniete - i to jest moja sprawa:)
Czy ja gdzies komus wmawiam jakams ideologie, poglady - ze tylko auto bezwypadkowe? Sam mam tez xsare jako samochód do jazdy codziennej, auto powypadkowe (jezdzi prosto, opon nie zdziera) i jestem z niego bardzo zadowolony. Czego bym nie robil, w miescie nie spali wiecej niz 11,6Lgazu, a na trasie jest duzo mniej, duzo. I co? Jezdze, ale teraz szukam auta do kochania - a takie musi byc dla mnie blacharsko nietkniete i mozliwie oryginalne. Oczywiscie, nie oczekuje od samochodu z tych lat stanu idealnego - bo to nie mozliwe (choc sam znam conajmniej 2 przypadki aut ponad 12 letnich w stanie niemal fabrycznym ale to wyjatki potwierdzajace regule). Dopuszczam malowane zderzaki, nie przeszkadzaja mi odpryski na lakierze (np masce bo to nie uniknione), nieoryginalna szybe jesli jest to w jakis rozsadny sposob udokumentowane. Ale moim marzeniem jest pelen oryginal.
Z szybami, kloszami.
i tyle na ten temat:) Jeden woli corke, drugi tesciowa a trzeci napala sie na tescia, a co tam:)
bardzo bylbym wdzieczny za udzielenie mi odpowiedzi na w/w pytania. To wazne. Nie twierdze, ze wymieniona szyba musi odrazu oznaczac powypadkowosc, podobnie jak nieoryginalny klosz itp. Ale jesli uda nam sie znalesc auto z w/w oryginalnymi elementami to jest duze prawdopodobienstwo (ba prawie pewnosc) ze samochód nie ma kolorowej histori.
zreszta mysle, ze sa to ciekawe zagadnienia warte opisania, nie tylko pomocne w przypadku zakupu auta...
pozdrawiam,
Bartosz
-
Bujasz troche w oblokach. Dla przypomnienia to te samochody maja w 95% przebiegi pod 300tys km lub wiecej. Przy takim przelocie klosze i szyby i tak nadaja sie do wymiany. Moja miala 210tys. km i przednia szyba lacznie z reflektorami byly juz dosc mocno "wypiaskowane". Malo brakowalo a wymienilbym szybe i lampy na nowe ale sprzedalem niestety auto... Nie neguje tego, ze masz wysokie wymagania co do stanu Twojej przyszlej 7er ale pamietaj, ze te samochodu sie zestarzaly i znalezienie "igly" graniczy juz z cudem. Jedynie co Ci pozostaje to przeniesienie swoich poszukiwan za zachodnia granice... Tam kilka rodzynkow na mobile jest. Ale musisz miec conajmniej 10tys. Euro ;) Powodzenia i wytrwalosci zycze bos czlowiek wymagajacy ;)